Тракийски мистерии, обичаи, занаяти превземат Първомай в петък и събота

Спектакълът „ Мистерия с Тракийски божества“ е създаден специално за първомайската публика и ще бъде представен на сцената на читалище „Св.св. Кирил и Методий“ на 21 октомври от 18 часа.

Сценарист и режисьор е Светлозар Гагов. Основни действащи лица са Бендида и Загрей, а в ролята на тракийсия жрец ще влезе големия маг Астор, от когото очакваме да засили мистерията и тайнствеността. Ще бъдат пресъздадени сцени от Казанлъшката гробница, от микенската керамика и ще бъде разкрита тайната на гроздето и виното.

Друг професионалист на сцената ще бъде актьорът от Врачанския театър Анатоли Бенкин, а редом с него ще застанат ученици от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ и танцьорките от клуба за народни танци „Евридика“.

Разказът за тракийските занаяти, за бита и обичаите на траките ще продължи и на следващия ден – в събота от 10 часа, пред читалището. Там занаятчии ще демонстрират запазени до днес техники за изработване на различни предмети, месенето на хляб от лимец и правенето на вино. На благотворителен търг ще бъдат разпродадени част от изработените по време на хепънинга предмети, а каузата за която ще бъдат дарени средствата ще изберат организаторите – Община Първомай и читалище „Св.св. Кирил иМетдоий“.

За гостите на спектакъла и демонстрациите, по чаша вино в духа на тракийската традиция е осигурил собственика на винарна Загрей – Йордан Костадинов.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини