Биолог нахрани змии с наденички от крастава жаба и спечели престижна награда

Биолог, на когото хрумнала идеята да пусне на свобода малки, несмъртоносни тръстикови крастави жаби, за да даде на змиите и гущерите животоспасяващ урок, получи престижната награда за наука на Министър председателя на Австралия.

Рик Шайн от Университета в Сидни е един от водещите изследователи върху тръстиковите крастави жаби. Той успешно дресирал змиите и гущерите да не се хранят с тръстикови крастави жаби, като им предложил наденички от същите жаби. Получавайки несмъртоносна доза от отровата на жабите, хищниците трябвало да се научат да избягват по-големите екземпляри, които биха могли да ги убият.

Тръстиковите крастави жаби стават причина за смъртта на голям брой гущери, торбести мишки и други хищници, заради отровата, която отделят жлезите им.

Следващите планове на Шайн са пусне на свобода малки несмъртоносни жаби, за да даде ценен урок на наивните хищници, преди много по-големи жаби да се появат в обитаваните от тях райони.

“Моята наука не борави с големи машини с мигащи светлини и не използва технически жаргон. Това, което прави е да ни демонстрира как да опазим уникалните природни ресурси”, казва ученият.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини