Най-щастливият човек на планетата разкри какво го прави нещастен

Матю Рикар – тибетски будистки монах, бе определен за най-щастливия човек на планетата. Но съществува нещо, което би могло да подразни дори него.

Учените връчиха титлата на 70-годишния монах след като в продължение на  12-години той бе част от изследване върху медитацията и състраданието в Университета в Уисконсин.

Рикард е французин, но живее в манастир в Непал. Той определи титлата дадена му от изследователите като “абсурд”.

“Познавам по-щастливи монаси. Наистина. Това е абсурд”, казва монахът, който може да медитира с дни.

Неспособен да се справи с вниманието, което привлече след публикуване на изследването, той попитал Далай Лама, дали не би могъл да се скрие, но получил отговор, че светът се нуждае от напътствията му. “Ако очакват от теб да бъдеш най-щастливия човек, тогава бъди най-щастливия човек”, му казал Далай Лама.

Заключението, че Рикар е най-щастливия човек в света, е на невролога Ричард Дейвидсън, който прикачил 256 сензори към монаха докато медитирал върху състраданието. Ученият открил, че мозъкът на Рикар произвежда невиждано до момента количество гама вълни.

Експериментът демонстрирал изключително висока активност в лявата част на префронталния кортекс в сравнение с дясната, водеща до необичайно силно чувства на щаствие и намалена склонност към негативизъм.

Рикар е категоричен, че пътят към щастието преминава през добротата и алтруизма. 15-минутната тренировка на мозъка да произвежда щастливи мисли също би била от полза. Науката подкрепя тази идея. Изследването на Дейвидсън демонстрирало, че 20 минути медитация на ден ще ни направят по-щастливи.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини