"Теленор" е глобена с 5 млн. лв., преувеличила параметри на 4G мрежата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е глобила "Теленор България" с 5 млн. лв., защото мобилният оператор е преувеличил параметрите на 4G LTE мрежата си в хода на рекламната кампания от края на 2015 и началото на 2016 г.

Решението е публикувано на сайта на антимонополния регулатор, а за него съобщи жалбоподателят мобилният оператор "Макс телеком".

КЗК е удовлетворила само частично по-обширна жалба на "Макс телеком". Глобата е 1% от нетните приходи от продажби на "Теленор" за 2015 г.

Антимонополната комисия налага глобата след като е установила, че на пресконференция в началото на рекламната кампания на 4G LTE мрежата си представители на "Теленор" заявили, че скоростта на качване на данни е около 40 пъти по-бърза, отколкото на 3G мрежата, докато впоследствие е установено, че ускоряването е около 6.5 пъти. Друго тяхно твърдение било, че максималната скорост на качване е 75 Mbps, докато пет месеца по-късно компанията сама посочила 38 Mbps.

Според становището на глобената компания в нито един от рекламните материали, нито в рамките на дадените пресконференции, не се е твърдяло, че услугите ще се ползват при скорост от 75 Mbps, нито е гарантирано достигането на максималната скорост от 75 mbps. "Теленор" твърди, че в публикациите и на пресконференциите единствено е информирала обществеността за изграждането на мрежа от ново поколение без да реферира към конкретни стойности. В само една публикация от 26.11.2015 г. на сайта си дружеството е посочило, че максималната достижима скорост ще бъде 75 mbps, но само като намерение при бъдещо развитие на мрежата.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини