Всяка година 3500 жени се разболяват от рак на гърдата у нас

Изображение 1 от 2

    3500 жени в България заболяват годишно от рак на гърдата. В над 90% от случаите заболяването е лечимо, ако бъде открито навреме. С тези думи д-р Евгений Василев от АГ болница "Св. София" се обърна към участниците в петкилометровия маратон в подкрепа на жените с рак на гърдата, който се състоя в Южния парк в столицата.

    Близо 600 души се включиха в петкилометровия маратон под надслов „Бягай в розова пола" в подкрепа на жените с рак на гърдата. Участниците в маратона бяха на различна възраст, а розови поли в името на каузата облякоха и немалко мъже.

    След маратона в небето полетяха 1200 розови балона в памет на жените, които всяка година не успяват да победят болестта.

    Ракът на гърдата е лечимо заболяване, но трябва да бъде открито навреме. Затова профилактиката е много важна, припомни пред участниците в маратона д-р Евгений Василев от Първа АГ болница „Св. София".

    През миналата година съвместно със Столична община от АГ болница „Света София" провеждат първия организиран масов скрининг в страната, в рамките на който са прегледани 6000 учителки в София, съобщи директорът на болницата д-р Иван Костов.

    Информационната и профилактична кампания за ранно откриване на рака на гърдата вече се подкрепя от осем болници в София, които провеждат безплатни прегледи.

    Източник: http://dariknews.bg

    Коментари в сайта

    Последни новини