Мистерията на белите кръстове в пустинята

Серия странни бели кръстове се вижда от въздуха в пустинята в Аризона. Образуванията си оставаха необясними, но ново разследване разкри, че те са част от таен проект от военните на САЩ да шпионират територията на врага по време на Студената война.

Преди дванайсетина години пилотът на малък самолет забелязва странните структури по време на полет над участък от пустинята. Пез Оуен не открила никакви данни в навигацията за големите хиксове, ясно видими от кабината на найната Чесна. Било толкова странно, че тя започнала разследване с помощта на приятели. Един от тях бил Чък Пенсън от Университета на Аризона. Хиксовете били прекалено правилни и разположени в мрежа. Открили общо 279 бели знака на карта, която военните предоставили на Оуен. После трявало да отидат на терн, за да видят дали съвпадат с някой от белите структури, които тя видяла от самолета си. Посетили такява локация насред нищото. В крайна сметка Пенсън попаднал на нещо в центъра на кръста. Когато почистил пясъка, видял потъмняла месингова плоча с гравиран текст: "250 долара глоба или лишаване от свобода за разушаване на този маркер - Инженерен корпус на инженерите - армията на САЩ".

Оказва се, че кръстовете "са били някога част от строго секретна правителствена програма, наречена CORONA - първите разузнавателни сателити". Програмата била част от усилията на САЩ да шпионират Съветския съюз, Китай и други заплахи от времето на Студената война през 1960-те години.

Американските служители решили да изстрелят на секретни сателити с камери, за да правят снимки на територията на врага без да бъдат открити. За да коригират фокуса на камерите, военните направили кръстовете в пустинята, които служели за маркери. Мястото се счита за идеално за тази цел, защото времето тук е изключително ясно. И достатъчно скрито от човешки погледи.

Проектът бил успешен и успял да направи 800 000 снимки на вражески летища и ядрени обекти.

CORONA приключил след около 12 години, през 1972 година. Някои от конкретните маркери били унищожени, но други остават за спомен от Студената война.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини