Абсурдното решение на ГЕРБ, блокира измененията на ИК

Абсурдното решение на ГЕРБ, блокира измененията на Избирателния кодекс във връзка с гласуването на българите в чужбина. Това изразиха в позиция на ДСБ по време на брифинг народните представители – Радан Кънев, Борис Станимиров и Атанас Атанасов.

Темата на този брифинг трябваше да бъде внесеният от нас Законопроект за изменение на Избирателния кодекс, който да отмени безумието с ограничението на секциите в чужбина. Това вече се прояви като огромен проблем във Великобритания. Известно е, че популистката защита на този акт беше да се намали влиянието на гласовете от Република Турция. Ефектът от подобни непремислени глупости винаги е обратен и в момента има подадени заявления за 46 секции във Великобритания, но ЦИК може да открие само 35. Няма абсолютно никакви критерии и никаква идея, по какъв начин 11 секции да не бъдат утвърдени . Българите, които са събирали подписи, са извършили сериозна организационна работа за правото си да гласуват. А в момента дори не е ясно по какъв начин ЦИК трябва да вземе решението си. Тримата депутати от ДСБ внесохме Законопроект за отпадане на ал. 5 на чл. 14 от Избирателния кодекс. Нашата идея и нашето предложение беше да се постигне парламентарен консенсус в спешен ред за възстановяване на справедливостта. С едно бързо заседание на Комисията и гласуване в един ден, на две четения,  да бъде дадена възможност на всички български граждани във Великобритания да гласуват в секциите, за които са събрали подписи и които са  успели да регистрират.

Естествено, след днешното скандално решение на Парламента, това вече не е тема, няма как да се проведе заседание. Нещо повече – няма как да се създаде анкетната комисия за разследване на милиардния грабеж от АЕЦ „Белене”. Също така трябваше да се гласува предложението на народни представители от ДСБ и ГС към РБ за намаляване на законната лихва, което наред с всички други ефекти, щеше и рязко да намали и лихвените плащания, които България дължи и продължава да дължи по арбитражното решение за АЕЦ  „Белене”.

Днешното решение на Парламента е проява на крайна политическа безотговорност най-малко по тези три повода :

Възможността на българите във Великобритания да упражнят  конституционното си право на глас.

АЕЦ „Белене”

Намаляването на законната лихва

По тази причина ние искаме от лидера на партия ГЕРБ - Бойко Борисов, която наложи това решение заедно с националистически формации и популисти, след като Министерски съвет има по конституция  инициативата за свикване на извънредно парламентарно заседание, да я използва. Нашият категоричен  призив е –  министър-председателят да вземе да си свика народните представители на извънредно заседание или в противен случай лично той, без да се крие зад Караянчева, Цветанов, или който и да било, а лично Бойко Борисов да понесе пълната политическа отговорност за това, че българският Парламент няма да работи и няма да приеме изключително важни за нацията решения.

Източник: http://fakti.bg

Коментари в сайта

Последни новини