Животновъдите от днес могат да кандидатстват за помощи

В периода от 11 до 21 октомври регистрираните животновъди, които през тази година са отглеждали и са заявили за подпомагане по схемите за обвързано производство крави, юници, биволици, малакини, овце майки, кози майки имат възможност да заявят финансово подпомагане в областните дирекции на ДФ „Земеделие“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Три от схемите са за извънредна помощ и се финансират от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ) на основание на Делегиран регламент (ЕС) 2016/1613 на Комисията от 8 септември 2016 година. Общият бюджет по тях е 11 343 800 лева. Индикативните ставки са 29 лева на животно - за крави и биволици, и 2 лева на животно – за овце майки и кози майки, като точният размер на помощта ще бъде определен след обобщаване на информацията от подадените заявления.

С решение на УС на ДФ „Земеделие“ животновъдите могат да кандидатстват от днес и за Държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Общият бюджет на националното подпомагане по схемата е 13 130 979 лева, а размерът на индивидуалната помощ е определен на 25 лева за крава/юница/биволица/малакиня и 6 лева – за овца майка/коза майка.

Списък на животновъдите, които отговарят на условията за участие, както и схемата, по която могат да кандидатстват, е публикуван на сайта на ДФ „Земеделие“.

За извънредната помощ от ЕФГЗ земеделските стопани, включени в списъка, трябва да подадат единно заявление по образец, в което се посочва съответната схема, прилагана по Делегиран регламент (ЕС) 2016/1613, за един вид животни в стопанството на кандидата.

За Държавната помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013, се подава отделно заявление.

Повече информация за условията по всяка от четирите схеми за финансово подпомагане, на които трябва да отговарят животновъдите, ще намерите на сайта на Фонд „Земеделие“.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини