Община Смолян подкрепя Европейския ден на спорта в училище, награждава най-активните учебни заведения

Инициативата ще се проведе на 30 септември т.г.

Община Смолян подкрепя Европейския ден на спорта в училище, който ще се проведе на 30 септември т.г. Разпратени са писма до всички училища, за да се регистрират и да участват в инициативата, съобщи Даниела Керкелова, която отговаря за Спортните дейности в администрацията. Общината ще подкрепи учебните заведения, като осигури финансови награди за най-активните учебни заведения, като средствата са предвидени единствено за закупуване на спортни стоки за часовете по физическо възпитание и спорт.

Европейският ден на спорта в училище (European Schools Sport Day ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник. Основната цел на събитието да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации. Европейският ден на спорта в училище (ЕДСУ) дава възможност на училищата да се свържат с други европейски страни, популяризират физическото възпитание и спорта в училище, да създадат условие за забавление чрез физическа активност за младите хора, да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учение през целия живот.

ЕДСУ ще бъде проведен на 30.09.2016 г. (петък). В България инициативата се координира от сдружение BG Бъди активен, а на национално ниво кампанията NowWeMOVE има подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката и общините.

През 2015 г в ЕДСУ са се включили 231 учебни заведения и 45 000 ученици. Събитията бяха проведени в още няколко европейски държави, а инициативата се определя като много успешна на европейско ниво. Инициативата е част от кампанията на NowWeMOVE България, както и от европейската седмица на спорта. 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини