Културата и литературата от траките до наши дни ще е част от програмата на Литературния октомври

Богата културна и литературна програма през месец октомври ни предлагат от читалище „Св.св. Кирил и Методий“ - Първомай. Съвместно с ученици от града ще бъдат отбелязани годишнините на 3 знакови писатели от нашето детство – Ран Босилек, Дора Габе и Карло Колоди. Срещите с гимназистите ще са посветени на Оскар Уайлд, Димитър Талев, Димитър Димов и Пенчо Славейков.

Литературата отново ще е основната тема на месеца, но акцент ще бъдат и две събития посветени на траките: на 21 октомври постановката „Тракийски божества“ с участието на Астор и демонстрация на обичаите, занятията, кулинарията и модата на древните, които ще можем да видим на 22 октомври на сцената пред читалището.

Две театрални постановки ще гостуват в Първомай: едната „Министърът – женкар“ на Ст.Л. Костов и „Чешити“ по мотиви от произведения на Чудомир.

Станалият вече традиционен Празник на изкуствата в парка ще зарадва малчуганите на 8 октомври.

Централното събитие – връчването на литературната награда за проза на името на Георги Караславов тази година ще бъде на 14 октомври.

С отбелязването на 1 ноември – Денят на Народния будител ще бъде поставен финал на литературния месец и ще бъде дадено началото на творческия сезон на читалищните театри.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини