Топящият се лед в Гренландия заплашва да разкрие отпадъци от Студената война

Топящият се лед и сняг в Гренландия заплашва да разкрие отпадъци от времето на Студената война, съобщава „Франс прес”.

Конкретно става въпрос за бивша американска военна база в Гренландия, наричана „град под леда”. През 1959 година американски военни инженери започват строителство на футуристичен проект в северозападната част на най-големия остров на планетата.

Мрежата от тунели под снега включва всичко – от изследователски лаборатории, до болница, кино и църква. Всичко това е захранвано от малък ядрен реактор. Но сега там са изоставени строителни материали, непречистени отпадъчни води и радиоактивни материали, използвани в ядрения реактор.

Когато са заровили отпадъците там, никой не е смятал, че ще се появят отново, каза Уилям Колган, професор в Йоркския университет в Канада.

Но проучване, водено от професора и публикувано през август в списанието Geophysical Research Letters, разкрива, че по-високите температури в крайна сметка са допринесли токсичните отпадъци да заплашват околната среда.

Нито САЩ, нито Дания са направили нещо лошо, но просто светът се променя, добави той.

Побирайки до 200 войници, "Camp Century" официално е изграден за лабораторни проучвания в Арктика, но също и като опит на САЩ да разположат ядрени ракети в региона.

Операцията с кодовото име "Project Iceworm" никога не е спомената в договора между САЩ и Дания. Но в крайна сметка мащабният проект, който е включвал също изпитание на влак под снега, никога не е реализиран напълно.

Три години по-късно учени установяват, че ледникът се мести много по-бързо от предварителните оценки, което е водило до опасност тунелите да се сринат, така е взето решение за изоставяне на базата през 1967 година.

Предполагайки, че обектът ще остане замразен, американската армия е премахнала ядрения реактор, но оставила отпадъците под снега, които са с масата на 30 самолета Airbus A320.

Половин век по-късно това решение е поставено под въпрос, след като температурите на Северния полюс се покачват по-бързо в сравнение с останалата част от света.

Проучването показва, че до 2090 година токсичните химикали могат да започнат пряко да засягат околната среда.

Преди това пукнатините в леда и снега могат да доведат до изтичане на вода в разрушените тунели, които се намират на около 35 метра под повърхността.

Според Колган разкопаването на базата би било изключително скъпо. Той вярва, че операцията по прочистването на опасните материали може да започне, след като ледът се стопи и лагерът не се намира повече под земята.

Външният министър на Гренландия заяви, че откритията са „обезпокоителни”и че правителството се опитва да установи кой е отговорен за изчистването на мястото.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини