Арт Резиденция Татарево подари на селото сбирка от читалищни "съкровища"

    Изложба с намерените изоставени документи и предмети в читалището на село Татарево постави финален акорд в изпълнението на мисията на посланиците в „Арт резиденцията „Татрево“ от проекта „Отключи сцената“.

    Наско Атанасов и неговите резиденти постигнаха всички свои цели – от приготвянето на лютеницата на баба, през прожектирането на филми всяка вечер, до подреждането на изложбата.

    На откриването на сбирката от находки в малката стаичка на втория етаж на читалището нямаше фанфари, не се държаха сериозни речи. Младежите просто показаха своите малки – „съкровища“ - портрети, плакати, „вълнуващи“ лозунги и автентични носии и предмети от бита на българския селянин. Сред тях намериха място протоколната книга на читалището от далечните 30 годинина миналия век. Интересна библиотека – изложба се получи на една „палетна“колона – заинтересованите можеха да откачат книжката, която са си харесали, да я разгледат и да си я върнат на мястото. А сред малките „библиотечните“ единици имаше интересна поредица – упражнения за разгряване за народни танци, както и литература как да бъдат усвоени стъпките им. За тези, които предпочитат да се отдадат на политиката би било любопитно да прочетат за „Проблемите на мира и социализма“. Освен практически съвети за „Модели и кройки“, присъстващите биха могли да се запознаят и с проблемите на „Физическата култура и спортът“.

    Ентусиастите работиха, използвайки и последните минути преди откриването на изложбата, но успяха и в Деня на независимостта на България село Татарево получи своята сбирка от читалищни съкровища.

    Към познатите вече Маргарита, Мирела и Гавраил в последните дни се присъедини и холандаката Ана Ван де Пол

    На добър български Ана разказа, че е много развълнувана от проекта, заредена е позитивно и се чувства отлично на село. Тя оценява спокойствието на живота тук.

    Наско и компания приключиха Арт резиденцията с последната прожекция на вечерно кино в селото.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини