Швеция планира данъчни облекчения за вещи, спасени от кофата

Швеция планира да въведе данъчни облекчения за поправяне на вещи, техника и продукти, когато ремонтът им замени тяхното изхвърляне, съобщава британският вестник "Гардиън".

Обмисляната мярка е отговор на странната ситуация, в която купуването и доставката на нов чифт обувки често излиза по-евтино от ремонта на старите ви обувки. Идентични примери могат да се дадат и с новата модерна техника и компютри.

Във вторник управляващата коалиция на социалдемократите и Зелената партия ще представи поредица предложения пред шведския парламент. Една от мерките залага намаляване на данъчната ставка за ремонт на обувки, дрехи и велосипеди от 25 на 12 на сто. Друго предложение позволява половината от цената на труда по ремонт на големи уреди - хладилници, печки, съдомиялни машини - да се връща като опрощение при събиране на данък доход.

Управляващите предлагат и т.нар. данък химикали за нови компютри и уреди, който да покрива екологичната цена за новите, лъскави и често нерециклируеми материали. Парламентът ще гласува всички тези предложения през декември 2016 г.

Шведският министър на финансовите пазари и потребителски въпроси Пер Болънд е инициаторът на новите мерки и стимули, обяснява пред "Гардиън", че вече има повишено съзнание в обществото, че трябва да изработваме продуктите, така че да имат по-дълъг живот, за да се намали консумацията на материали.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини