По 1150 домакинства на ден без ток заради кражби на кабели

4230 кражби на ток за първите осем месеца отчита ЧЕЗ в Западна България. Щетите са за 745 000 лева, съобщават от енергото.

142 прекъсвания на електрозахранването заради посегателства над електроразпределителната мрежа има до август. 266 000 клиенти на компанията са били без ток в продължение на общо 305 часа за първите 8 месеца на годината. Средно по 1150 домакинства на ден са били без ток и са търпели неудобства в резултат на кражби от елементи на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ от началото на годината, като това са данни само за една трета от територията на България, заявява Ясен Тодоров, директор "Управление на мрежата" в ЧЕЗ Разпределение България, цитиран от пресцентъра на компанията. 

Посегателствата върху енергийната инфраструктура са посегателства не само върху дружествата, но и върху националната сигурност, изтъкват от енергото. Според дружеството квалификациите на тези противоправни деяния и респективно наказанията и санкциите следва да бъдат адекватни на преките и потенциални щети от тези деяния. Според тях санкциите за нерегламентирано консумиране на електроенергия също нямат възпиращ ефект върху нарушителите.

"Крадците на електроенергия се "санкционират" по привилегирована цена. Съществуващата нормативна уредба не само, че няма възпиращ ефект за тези, които са решили да крадат, а и действа демотивиращо върху коректните клиенти. Необходима е генерална промяна на системата за начисляване на електроенергия при кражба - формирането на цена и сроковете за дотаксуване", смята Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби" в ЧЕЗ Разпределение България.

ЧЕЗ призовава институциите да помогнат за защитата на обществото. Според дружеството е необходимо санкциите да бъдат основани на принципа на справедливост и равнопоставеност и да се защитят коректните клиенти.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини