"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Турция до "боклук"

Международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's) понижи кредитния рейтинг на Турция до ниво "боклук" (junk), позовавайки се на рискове, сред които забавянето на икономическия растеж, предадоха агенциите ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

"Мудис" понижи дългосрочния кредитен рейтинг на страната до "Ba1" от "Baa3" (лат. букви) със стабилна перспектива.

Като главна причина за предприета стъпката от "Мудис" изтъкват нарастващи рискове, свързани с необходимостта от външно финансиране на Турция, забавянето на програмата на реформи и неблагоприятния инвестиционен климат.

"Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's) предприе аналогична стъпка през юли след неуспешния опит за преврат в страната. В момента единствено "Фич" (Fitch Ratings) сред по-големите рейтингови агенции запазва ниво за Турция над категория "боклук".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ll
    ll
    8 -2
    11:31, 25 сеп 2016
    Нашия кредитен рейтинг е още по-нисък от този на Турция.
  • 2
    Не
    не е вярно
    7 -6
    12:02, 25 сеп 2016
    Не е вярно че нашия кредитен рейтинг е по-нисък от този на Турция. Разбирам ви какво искате да кажете, но ние не сме във война. Имаме шанс все пак тук да дойдат инвеститори, а при тях в момента на едната им граница има военни действия и положението вътре е много нестабилно - не се знае дали скоро няма да стигнат и до вътрешна гражданска война.Този рейтинг им го дава света от вън -т.е. ние по никакъв начин няма да дойдем да инвестираме при вас .Забележете колко турски предприятия, и гръцки също между другото се преместват към България. Най-лошото за нас е че имаме продажни политици, които на всичкото отгоре нямат визия за страната.
    • Ll
      ll
      0 0
      18:32, 25 сеп 2016
      Техния кредитен рейтинг е Ваа, а нашият е ВВВ. Кой е по-висок и кой по-нисък ?
  • 3
    Естествено е кредитния рейтинг на Турция да падне след като локалния нацоинал-ислямист и кандидат диктатор Ердоган успя да потуши опита за военен преврат. Трета кредитна агенция понижава кредитния рейтинг на Турция, но прогнозите им се базират на това, че политическата нестабилност в Турция ще продължи дълго въпреки репресиите на режима на Ердоган срещу военни, служители на цивилните и военни секретни служби,полицаи, съдии, прокурори, адвокати, журналисти, общественици и дейци на изкуството и културата и дори срещу университетски преподаватели и учители, както и към светски настроените турски граждани. Не може да се отрече, че турската икономика е много жизнена и гъвкава за разлика от нашата. Въпреки, че кредитните агенции разполагат с богат набор от собствени данни и проучвания, все пак се опират и на данните, които нашите статистически служби им подават. След като от НСИ бе отстранена Ренета Инджова, в НСИ се върнаха към старите адети да захаросват и преиначават истинските икономически данни за България, за да се харесат на тези които управляват. В този смисъл, кредитния рейтинг на България би трябвало да се възприема със сериозни резерви, защото тук и до ден днешен нямаме истинска и конкурентна пазарна икономика и действаща съдебна власт, която да защитава фирмите които работят в рамките на закона и са лоялни и коректни към държавата, служителите и работниците си. Нима всеки един българин не знае, че почти всички фирми укриват социални и здравни осигуровки като осигуряват своите служители и работници на минималните прагове за определена длъжност, но всъщност плащат поне с 10, 20% по - високи действителни заплати. Така че преди да ревем на чужд груб, дайте да видим себе си и да се запитаме дали кредитния рейтинг на България отговаря на икономическата и социалната действителност в България или по инерция си караме по социалистически да лъжем докато можем или докато фалираме отново.
Последни новини