Хиляди излязоха на протест срещу TTIP в Брюксел

Хиляди протестиращи се събраха в Брюксел с искане спиране на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP), което регламентира търговските отношения между САЩ и ЕС.

Правозащитни организации и фермери излязоха по улиците на белгийската столица,изразявайки опасенията си от влизането на споразумението в сила. "Ние сме против тези търговски отношения, защото те са заплаха за околната среда, за здравето, за трудовите регулации и дават неограничена власт на мултинационалните корпорации", каза говорителят на Greenpeace в Европа Марк Брейди.

Организаторите на протеста твърдят, че на него са се събрали между 10000 и 15000 протестиращи, но по данни на полицията в Брюксел е имало 9000 протестиращи.

Подобни протести се проведоха преди дни и в други европейски държави. В събота на голяма демонстрация в Германия се събраха хиляди противници на търговското споразумение. 

Говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио коментира протестите, като заяви, че Комисията е напълно наясно с дебата в държавите членки около споразумението. Австрийските социалдемократи, една от най-големите партии в страната, призоваха за много промени в споразумението във вторник. България, Унгария, Румъния и Словения също изразиха своите резерви към споразуменията, припомня Дойче Веле. 

През май месец тази година в съвместно писмо посланиците на България и Румъния в ЕС заявиха, че двете държави може да се възползват от правото си на вето. 

„Ще бъде трудно на правителствата на България и Румъния да намерят аргументи в подкрепа на сделката, докато Канада продължава да прилага дискриминация към гражданите на нашите две страни“, се посочваше в текста, цитиран от EUObserver. 

По мнението им „Отава има дискриминационно отношение“ към българите и румънците, които се нуждаят от визи, за да влязат в Канада, докато от друга страна канадските граждани могат свободно да пътуват на територията на ЕС, включително в България и Румъния", се казва в писмото.

Подписването на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство със Съединените щати и еквивалента му с Канада - CETA, е предвидено за 27 октомври. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини