Евродепутатът Мария Габриел: Ще минат десетилетия за достигане на равно заплащане между мъжете и жените

Изображение 1 от 2

    Евродепутатът Мария Габриел на форум в Пампорово: Законодателните промени могат да ускорят процеса за постигане на равенство между половете

    Ще трябват още десетилетия, за да постигнем целите за 75% трудова заетост сред жените, равно заплащане между двата пола за труд с равна стойност, поне 40% представителство на жените в управителните бордове на дружествата. За това са необходими мерки сега, които да послужат като катализатор за достигане на заложените цели за равнопоставеност между половете. Това заяви евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ Мария Габриел в лекция пред дамската структура на ГЕРБ от Смолян. Двудневният семинар е посветен на участието на жените в европейските политики и е организиран от евродепутата от ГЕРБ-ЕНП Владимир Уручев.

    По думите на Мария Габриел, равнопоставеността има своя естествен ритъм, но с определени ускорители, включително със законодателни промени, тя може да се случи значително по-бързо.

    Друга цел по отношение на равнопоставеността на половете е да се счупи т.нар. „стъклен таван“ по отношение на кариерното развитие на жените, който не им позволява да заемат ръководни постове.

    Мария Габриел наблегна още, че основна пречка в постигането на поставените цели са предразсъдъците и стереотипите.

    „Все още в учебниците има мъжки и женски професии. Всяка година попадам на учебници с илюстрации, които още в ранна възраст формират стереотипи - например момчето отива до компютъра, а момичето до шевната машина или кухнята“, отбеляза евродепутатът.

    Мария Габриел представи данни, според които 32% от жените в ЕС работят на непълен работен ден в сравнение със само 8,2% от мъжете. Разликата в заплащането средно е 16,4% - тоест една жена получава средно почти едно евро по-малко, отколкото мъж за една и съща работа. Ако се изчисли в дни, една жена работи безплатно 60 дни в годината в сравнение с един мъж за една и съща позиция. „Само 31% от предприемачите в ЕС са жени, въпреки че 80% от завършилите висше образование са жени. В управителните съвети на големите компании жените заемат едва 17.8% от позициите. Пенсиите на жените са 39% по-ниски спрямо тези на мъжете и това е съвсем логично - по-ниска заетост, по-малко осигуряване, по-ниска пенсия. Тоест, един порочен кръг още от самото начало“, отбеляза евродепутатът. 

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини