Полярни мечки обсадиха руски метеоролози в изследователска станция в Арктика

Руски учени на отдалечен остров в Арктика прекараха последните няколко дни затворени в изследователската станция, отблъсквайки атаките на бели мечки. Изгладнелите животни убили едно от кучетата им разбили прозорците в опит да проникнат в помещението.

Нападателите на станцията според руските учени са отчаяни в опитите си да открият храна, най-вероятно в резултат на климатичните промени. Обикновено мечките се отправят към други острови, но не и тази година. Ледът бързо намаля и животните не са имали време да доплуват до другите острови.

Група от 7 мечки обсадила 5-та изследователи в станцията в продължение на няколко дни. За щастие на учените преминаващ кораб ги снабдил с ракети и кучета, които да им помогнат да отблъснат нападателите.

Големият брой на мечките е необичаен, казва Елена Новикова -  говорител на Sevgidromet State Monitoring Network, компанията собственик на станцията. Поведението на животните, изключително агресивно през последните дни, е резултат от климатичните промени и топенето на морския лед.

Отчаяните изследователи привършили ракетите и останали блокирани в станцията.

“Мечките живеят в Арктика, не можем да им забраним да се разхождат наоколо”, казва Василий Шевченко един от учените в базата. “В най-лошия случай ръководителят на станцията има пушка”, добавя той.

Владимир Плотников, ръководител на станцията заяви, че от руския кораб излетял хеликоптер в опит за прогони мечките.

Той добавя, че една от женските мечки била особено настоятелна в опитите си да проникне в базата приз нощта.

Руският министър на природните ресурси Сергей Донской наредил на властите да предприемат бързи мерки и да спасят екипажа на станцията. Най-близкият изследователски кораб в района осигурил на учените нужното оборудване.

Полярните мечки, чиито хабитат е застрашен от климатичните промени са защитен вид, затова изследователите можели да разчитат единствено на сигнални ракети, за да ги прогонят.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини