ЕНП е против орязването на парите за Източна Европа

Лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер се обяви категорично против намерението на държавите членки на ЕС да се орежат драстично разходите за бедните региони от общността, сред които е и България.

Предложението на Европейския съвет за проектобюджета за 2017 г. предвижда сериозно преразпределение на разходите по пера, а най-засегнати от промените ще бъдат най-бедните държави от ЕС.

Ето за какво става дума:

Плащанията за икономическо и социално изравняване на регионите се намаляват точно с 23,94%. В същото време се увеличават драстично средствата за сигурност и справяне с мигрантския проблем, икономически растеж и разкриване на нови работни места.

Днес Манфред Вебер определи предложената рамка като неприемлива и като провокация.

Според "Ройтерс" при разпределението на парите за догодина вероятно източноевропейските страни са били "наказани" заради системния си отказ да приемат мигранти и бежанци.

Общото намаление на бюджета на ЕС е със 7% спрямо т. г. до 133.8 милиарда евро плащания. Предложената финансова рамка трябва да бъде одобрена от Европарламента. Това трябва да стане до средата на ноември.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини