Труден отговорът на въпроса, колко е платено за „Белене“ през годините

Трябва да вземем решение, но то не трябва да е прибързано. Така енергийният министър Теменужка Петкова обобщи отговора си към депутата Васил Антонов на въпроса: "Каква е общата стойност на изградената строителна площадка и спомагателните бази и съоръжения на територията на АЕЦ Белене".

По време на отговора на министър Петкова в парламента бе направен кратък преглед на проекта за изграждане на втора атомна електроцентрала в България. Идеята е от преди 34 години. През 1981 година с решение на МС се утвърждава площадка за втора атомна централа.

През 1990 г., отново с решение на Министерския съвет, се ограничава строителството. Година по-късно - 1991-ва, изграждането съвсем спира, защото няма финансов ресурс. И тогава оборудването е било поръчано, доставено, платено.

За тази 34-годишна сага на обекта са изградени пристанище, административна сграда, инженерни, комуникационни и множество други съоръжения. 
В Националната електрическа компания (НЕК) се водят разходи за 1,305 945 млрд. лева, каза Теменужка Петкова.

Тя веднага побърза да спомене и баланса, в който са включени активи на изградените през 80-те и 90-те години съоръжения.

Разходите са за придобиване на активи в процес на изграждане, стойността на старото оборудване, което е следвало да бъде изкупено през 2007 г. То продължава да се води в тези сметки. Има разходи за демонтиране на сгради и конструкции, обясни министърът.

След като чу всички аргументи и стойности депутатът Антонов констатира, че цифрите са много занижени, не са окончателни. Той припомни, че в тях трябва да се включи допълнително и цената на реакторите, които не са заплатени, както и 25 млн. лева - това са лихвите от 14 юни, когато излезе решението на арбитражния съд.

"Сами се убеждаваме, че това е много скъпо, да видим какво правим. Това разнасяне на реакторите като мускалчетата на бай Ганьо за продажба стана ясно, че няма да се случи", каза Антонов. По думите му, сега е моментът да се вземе решение за бъдещето на този проект.

Теменужка Петкова веднага отговори: "Нали не смятате, че е много лесно да бъде взето решение. Ако това беше лесно, днес проектът щеше да бъде реализиран. Фактът, че не е стигнато до вариант за решение, означава че това е сложен въпрос. Да се върнем на 2008 г. - кой даде право на тези двама изпълнителни директори на НЕК да ангажират страната с ясното съзнание, че няма договор за изграждане на доставка и строителство. Сега трябва да вземем решение, но то не трябва да е прибързано", заключи Петкова.

.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини