Челик: Турция няма да прилага споразумението с ЕС, ако не получи безвизов режим

Турция няма да прилага споразумението за реадмисия с ЕС, насочено за спиране на наплива на нелегални мигранти, ако на турците не бъде предоставена възможността за безвизово пътуване в ЕС, както бе обещано. Това заяви днес турският министър за ЕС Йомер Челик на пресконференция с намиращия се в Анкара еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, съобщава БНР.

Турция няма да прилага споразумението за реадмисия без либерализация на визите. Защо го казваме? За да сме сигурни, че ще си сътрудничим повече и ще решим тези проблеми. Челик заяви още, че Турция изпълнява задълженията си по споразумението с Брюксел.

Еврокомисар Аврамопулос отчете, че Турция е постигнала напредък по изискванията за безвизов режим, но все още има да приема ключови реформи.

Европейският съюз ще осигури подкрепа и помощ на Турция да изпълни последните детайли и изисквания, за да отвори пътя за общото ни желание да видим съвсем скоро турските граждани да пътуват без визи в Европа.

През март Анкара и Брюксел се споразумяха Турция да спре бежанския поток към Европа, а в замяна да получи финансова помощ и безвизов режим за турските граждани.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини