В Хелзинки пуснаха безпилотни електрически автобуси

Изображение 1 от 2

    По улиците на Хелзинки в момента се движат два легитимни електрически безпилотни автобуса.

    Всеки от двойката Easymile EZ-10 може да качи максимум 12 пътници по маршрута си до квартала Hernesaari на Хелзинки. тестовете ще продължат през следващите 4 седмици. За подобни подобни тестове сме писали и преди, но това е наистина първият в света, при който ще се качват реални пътници и маршрутът минава по обществените пътища.

    Финландия е една от малкото страни, в които законът не изисква всяко превозно средство по обществените пътища да има водача. В това отношение страната е в уникална позиция, защото може да тества новаторските технологии, както и да ги сертифицира достатъчно бързо. Очевидно, когато законът е написан през 70-те, не се споменава, че водачът всъщност трябва да държи волана, което позволява да се управляват колите дистанционно или най-малкото, да се следи безпилотна флотилия.

    Университетът за приложни науки следи провеждането на теста, за да види как симпатичните бусчета ще се сработят с шофираните от хората превозни средства в действителния трафик. За да се сведе до минимум риска, превозните средства са запечатани да вървят със скорост не повече от 10 км/ч поне за първите няколко приключения в трафика. Дистанционните им надзорни органи твърдят, че са само в няколко случая се е наложило да се намесят и да поемат контрола на превозното средство.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Се
      СЕЛЕНЖЕР
      1 0
      08:59, 13 сеп 2016
      Те новите граждани от ман галски произход ще им разкажат играта...
    Последни новини