Volkswagen бързат с малката си кола. Може да е up!, Lupo, Chico...

Серия промени по мащабни проекти и изисквания доведе до това, че развитието на серийния модел up! бе доста забавено. Концептуалният автомобил бе представен миналата година и се очакваше да се появи по някое време на следващата или по-следващата година. В резултат на динамиката на финансовата среда обаче моделът бе отложен за доста след 2010 година. Не е случайно обаче, че е казано „динамика", тъй като същевременно в момента има растящо търсене на малки и по-ефективните автомобили, заради което VW правят всичко възможно, за да ускорят пускането на бъдещия градски мъник.

С второто поколение на Smart ForTWo и новия Toyota iQ, които вече се предлагат на пазара, VW се надяват да намерят своето място в този доста апетитен растящ сегмент. Това важи в пълна сила за Европа, където компанията планира да представи серия нови компактни модели, сред които е и следващото поколение на Polo.

Що се отнася до серийния вариант на up!, VW се очаква да пуснат цяла гама от малки коли, базирани на един и същ дизайн. Те ще бъдат конструирани на базата на скъсена версия на платформата NSF, която бе ползвана в оригиналния прототип. И докато има сериозни шансове новият модел да замени предишния ултрамалък Lupo, то според последните материали в медиите VW може да възроди старото име Chico, което бе ползвано в концептуален мъник... в далечната 1991 година.

Предишен материал: …Някои от планираните коли включват триврат хечбек, петврат хечбек с по-дълга база, спортен кабриолет, петврат MPV – като всички те спокойно могат да се базират на основата на up! Има дори възможност да се създаде и SUV модел, както и евентуален бензиново-електрически хибрид, та дори и изцяло електрическа кола. Освен това се очаква да има по-скъпи и по-евтини версии, като вторите са запазени за нововъзникващите пазари.

Изпълнителният директор на VW, Мартин Винтеркорн, потвърди, че моделът ще се предлага само с предноразположен двигател и задвижване на предните колела. Първоначалният up! се предлагаше със задноразположен двигател, който задвижваше задните колела. Този вариант обаче е бил отхвърлен поради по-високите разходи. Поставянето на двигателя отпред ще позволи на мъника да споделя повече компоненти с останалите модели на марката. Сега обаче интериорът ще бъде по-малък в сравнение с варианта със заден двигател.

Решението да се премине към нова база също така ще причини и закъснение на проекта от поне пет месеца, като окончателната версия се очаква да дебютира в началото на 2011 година. Отлагането означава, че конкурентните мъници като новия iQ на Toyota и прероденият Topolino на Fiat ще се появят на пазара преди германеца.

Въпреки пречките в процеса на производство VW са уверени, че продават близо половин милион бройки от Lupo всяка година. Има планове за предлагане на колата и под марките Skoda и Seat. Това обаче предстои да бъде потвърдено. За задвижването на колата би трябвало да отговаря компактна гама от три- и четирицилиндрови двигатели – и двата без турбо или компресор, но с принудително впръскване. Съответно ще има дизелови и бензинови варианти.

Източник: rs-auto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини