ИК, начело със Стефан Данаилов, издига ген. Радев за президент. Преглед на печата

Отказът на президента Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет за национална сигурност, както поискаха три от политическите партии,  е сред водещите теми на вестниците в сряда.

"Аз като президент няма да допусна Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) да се политизира и да бъде използван за предизборни цели". Това обяви президентът Росен Плевнелиев във връзка с настояването на някои политици да свика съвета във връзка с миграционния натиск, като по този начин даде да се разбере, че до президентския вот на 6 ноември няма да свиква КСНС. Плевнелиев коментира темата на бул. "Дондуков" 2, където удостои с висше офицерско звание военнослужещи от Българската армия.” – в. „Сега”.

"Президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да допусне Консултативният съвет за национална сигурност, този най-висш формат в държавата, да бъде използван като платформа на предизборни битки. Това се посочва в позиция на държавния глава Росен Плевнелиев, разпространена от прессекретариата на държавния глава във връзка с призиви на политически партии за свикване на извънреден КСНС. "КСНС е мястото, където се търси консенсус и се преодоляват политическите различия по въпроси, свързани с националната сигурност на страната", отбелязва Плевнелиев. Президентът припомня, че по отношение на бежанската вълна и мерките, които следва да се предприемат, КСНС е заседавал два пъти – през 2013 г. и през 2015 г. , като и на двете заседания бе постигнато пълно политическо съгласие не само относно важността на проблема, но и по отношение на мерките, които следва да предприемат различните власти, за да се справят с него. "Това спомогна страната да бъде адекватна на времето и ситуацията и да не позволи кризата да ескалира – каквито примери наблюдаваме в други европейски страни. Решенията, взети на заседанията на Консултативния съвет продължават да бъдат актуални и се изпълняват и днес", посочва още Росен Плевнелиев...” – в. „Стандарт”.

„Държавният глава напомня на политическите сили, че българската Конституция предвижда съвсем различен режим, по който те да контролират действията на изпълнителната власт. Фактът, че народните представители са в законния си годишен отпуск не е достатъчен, за да се променя този ред, нито е основание парламентарните дебати да се пренасят в която и да е друга институция. Президентът обръща внимание на политическите лидери върху това, че предстоящите избори са възможност за всеки един от тях да покаже и да се дебатират решенията, но е добре това да не става на гърба на националната сигурност или на Консултативния съвет за национална сигурност. Българското законодателство разписва съвсем ясно механизмите, по които страната да формира и представи своята позиция по въпросите, които се решават в рамките на Европейския съюз, какъвто е въпросът за европейските визи за турски граждани. Всеки един от народните представители може да използва възможностите, които му дава законодателството, за да предизвика дебат или да се опита да повлияе на тази позиция. Консултативният съвет към президента е съвещателен политически формат и не може да даде или да ограничи мандата на изпълнителната власт да представи позиции в европейските институции...” – в. „Труд”.

„Изказването му е във връзка с призиви на политически партии за свикване на извънреден КСНС. Пръв свикване на съвета за национална сигурност поиска съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заради екстрадацията в Турция на Абдуллах Бююк. Заседание на съвета поискаха и от ДСБ, а по-късно и от БСП - заради опасността от бежанския поток и невъзможността на ЕС да намери общо решение на този проблем. Междувременно пред "Дневник" от президентската администрация коментираха, че не смятат за необходимо нужда от свикването на съвета, защото според тях политиците използват КСНС като инструмент в предизборната кампания. "По отношение на бежанската вълна и мерките, които следва да се предприемат, КСНС е заседавал два пъти – през 2013 г. и през 2015 г.", напомня Плевнелиев и добавя, че взетите на тези заседания решения "продължават да бъдат актуални и се изпълняват и днес". Българската Конституция предвижда различен режим, по който политическите сили да контролират действията на изпълнителната власт и няма основание парламентарните дебати да се пренасят в която и да е друга институция", се казва още в позицията на президента... "Българското законодателство разписва съвсем ясно механизмите, по които страната да формира и представи своята позиция по въпросите, които се решават в рамките на Европейския съюз, какъвто е въпросът за европейските визи за турски граждани. Всеки един от народните представители може да използва възможностите, които му дава законодателството, за да предизвика дебат или да се опита да повлияе на тази позиция" се отбелязва в текста...” – в. „Дневник”.

„Въпреки трудностите, българската армия действа достойно, отговорно, ефективно и се ползва изцяло с доверието на българския народ и на съюзниците ни“. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев на тържествена церемония по удостояване с висше офицерско звание на военнослужещи от Българската армия. С указ на президента Росен Плевнелиев генерал-майор Любчо Тодоров получи висше офицерско звание „генерал-лейтенант”. Президентът Плевнелиев назначи капитан I ранг Никола Каранов на длъжността заместник-командир на Военноморските сили и го удостои със звание „комодор”. С указ на държавния глава генерал-майор Пламен Атанасов получи висше офицерско звание „генерал-лейтенант”. „Българската армия има своите проблеми, но е с доказан капацитет да изпълнява адекватно задачите и мисиите си във всяка точка на планетата. Това се вижда от рекордния брой успешни операции зад граница, които получават много висока степен на доверие от нашите партньори“, категоричен беше държавният глава. „В отговор на договореното на срещата на върха на НАТО в Уелс, са осигурени 1,35 % от БВП през тази година, заложено е и плавно увеличаване на бюджета за отбрана до 2 % от БВП до 2024 г. Приети бяха Програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г. и План за развитие на въоръжените сили до 2020 г.“, отбеляза Росен Плевнелиев. В словото си държавният глава посочи острата необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация на българската армия. „Оперативната съвместимост със съюзниците ни е върховен приоритет и благодаря на всички политически партии, които участваха в този Консултативен съвет по национална сигурност в президентската институция, където изковахме национално отговорно, широко политическо съгласие за задаване на нови приоритети в сектора на отбраната“, припомни в речта си президентът Росен Плевнелиев.” – в. „24 часа”.

Президентските избори неизменно са сред актуалните теми на всекидневниците.

„ИК начело със Стефан Данаилов издига ген. Румен Радев за президент С 91 гласа за, 0 против и 14 въздържали се Националният съвет на БСП реши инициативен комитет да издигне и регистрира за кандидат за президент ген. Румен Радев и вицепрезидента, който ще бъде издигнат през септември. Председател на инициативния комитет ще бъде Стефан Данаилов. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС. „Ген. Радев е номиниран от Националния съвет на БСП. Партията не отстъпва от тази номинация. И БСП ще има своите представители в инициативния комитет и партиите от Коалиция БСП-лява България също. Те изразиха подкрепата си за инициативен комитет, в който искат да има и техни представители. Форматът на инициативен комитет осигурява широка подкрепа от личности от различни сектори, които допълват подкрепата на БСП за ген. Радев”, каза Нинова. Тя поясни, че миналата седмица са били поканили на среща всички областни председатели на БСП. „Обяснихме за промяната за инициативен комитет. Мнението им е, че правилно са прекъснати разговорите с АБВ и, че структурите подкрепят структурата за инициативен комитет. Обяснили сме на всички структури какво наложи тази промяна”, разясни лидерът на левицата. От своя страна Стефан Данаилов припомни, че вече е участвал в два инициативни комитета. „Когато стигнахме до решението за инициативен комитет да издигне кандидатурата ми беше предложено от ИБ, в което съм вицепредседател да бъда председател на инициативния комитет с радост приех, въпреки че енергията ми не е такава, каквото беше преди години. Аз страшно харесвам ген. Радев и съм негов голям фен”, допълни Данаилов...” – в. „Сега”.

„ГЕРБ ще обяви кандидатпрезидентската си двойка на 2 октомври. Това е решила Изпълнителната комисия на партията, като е взел предвид предложение на Националния предизборен щаб на ГЕРБ, съобщиха от партийния пресцентър. Това означава, че кандидатите за президент и вицепрезидент ще бъдат обявени два дни преди крайния срок за регистрация в ЦИК - 4 октомври, и четири дни преди старта на предизборната кампания - 6 октомври. Днес две от лансираните имена за нов държавен глава коментираха слуховете за своята номинация. Парламентарната шефка Цецка Цачева категорично отхвърли вероятността тя да е кандидатът на ГЕРБ. "Имам амбиции, имам намерения и цели, които гоня като председател на Народното събрание. Не се притеснявайте, ще продължа да ги спазвам. Няма опасност да бъда кандидат за друг пост. ГЕРБ има достатъчно силни кандидатури", увери Цачева. Не така категорична бе Йорданка Фандъкова - кметът на столицата. "Няма решение, обсъждат се всички варианти", посочи тя. И допълни, че с нея този въпрос не е коментиран. "Така че нека да си вършим работата, защото това ще помогне на много хора да се чувстват по-добре", каза Фандъкова. Столичният градоначалник благодари на всички, които всеки ден я номинират за президент. "Вероятно го правят, защото оценяват работата ми. Аз също имам свои номинации и те не са по-малко качествени", отбеляза тя...” – в. „Стандарт”.

„Съгласие за кандидатурата за президент в рамките на Реформаторския блок има, съобщи лидерът на ДСБ Радан Кънев пред журналисти. "Остава въпросът дали ще бъде блокиран или бойкотиран. Моето впечатление е, че няма такава опасност", добави Кънев. Според него ГЕРБ са фаворити на предстоящите президентски избори, което не значи, че са сигурни победители, защото изборът се прави от хората, а не от партиите... Номинираните са Трайчо Трайков, Гроздан Караджов и Велислав Минеков.” – в. „Дневник”.

„От парламента изпадат Реформаторският блок и „Атака“, ако изборите се бяха провели през отминаващия август – това показват данните от национално представително проучване на „Маркет линкс“. Според изследването при вот в разгара на летния сезон в Народното събрание със сигурност ще попаднат ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотичният фронт. Малко под бариерата от 4 процента е АБВ, която има шанс да вкара свои депутати. След тях са реформаторите, които на предсрочните избори на 5 октомври 2014 г. се наредиха на четвърто място. „Атака“ за пореден път не показва добри резултати в социологическите проучвания и не успява да прескочи дори 2,5 на сто подкрепа. Евентуална партия на Слави Трифонов няма да получи и един процент подкрепа, изчисляват от социологическата агенция. Проучването не засича нито една партия, в която избирателите имат повече доверие, отколкото недоверие. Всички включени формации имат отрицателен рейтинг, тоест негативното отношение преобладава. Най-затворена е „ножицата“ при ГЕРБ – доверието към управляващата партия е 45,2%, а недоверието – 47,3 на сто. На дъното на класацията са две политически сили, създадени от отцепници от ДПС – НПДС и ДОСТ. При партийните лидери има само един, който е с положителен рейтинг – премиерът Бойко Борисов. С почти изравнено доверие и недоверие е председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който е и кандидат за президент. Надолу в подредбата негативизмът става все по-явен. Участниците в анкетата са помолени и да изтъкнат качествата, които трябва да има бъдещият президент на страната. В челните места отговорите са „да мисли за народа“, „отговорен“, „честен“, „патриот“, „да се вслушва в избирателите“. В същото време почти 17 процента от запитаните обявяват, че нямат намерение да гласуват на вота в началото на ноември. Тези, които са уверени, че ще отидат до урните, за да пуснат бюлетина, са близо 42 процента.” – в. „Труд”.

В. „24 часа” помества публикация за откритата при с. Рибен плочка с писменост, по-стара от всичи известни досега:
„Преди 70 века хората си пращали съобщения върху глинени плочки - Какво ли са си пишели хората преди 70 века? - Може би как да си вдигнат къщите и какво да е обзавеждането, как да са топли и уютни. - А защо да не са търсили пазари за селскостопанската продукция? Търговията на древните е пресичала морета. - Преди 70 века хората са познавали металургията на злато и мед. Може би са разменяли оферти. Това си говорят студенти по история до зидовете на постройка от каменно-медната епоха, показана в експозицията на историческия музей в Плевен. Младежите са дошли, за да видят глинената плочка със знаци от най-старата писменост в света. Сензационната находка излезе при разкопки до с. Рибен. “По плочката има геометрична украса от врязани линии и точки, личат свастика и знак, характерни за най-старата писменост. В науката е известна като протописменост и е от епохата на ранния халколит, 5000 г. пр.н.е., по-ранна от писмото в Шумер и Египет. Ценната керамична плочка с пиктографските знаци е с размери 6/8 см. Фрагмент е от глинена чаша или кана. При проучване на античното селище Ад Путеа под ръководството на доц. Сергей Торбатов се оказа, че под римския пласт има селище от каменно-медната епоха. Именно в тези халколитни наслоявания е изровена плочката. Знаците по нея сочат, че преди 70 века хората са си пращали послания”, разказа археологът Петър Бънов, зам.-шеф на експедицията. “Този фрагмент от печена глина носи полета с врязани върху тях пиктографски знаци. Тези знаци кодифицират смислова информация и са свидетелство за най-ранните форми на пренасянето ѝ върху предмет. Така са си общували в тогавашното общество”, уточнява шефът на плевенския музей Володя Попов. Като доктор по археология и специалист по древна история той задълбочава значимостта на находката. Твърди, че в България от периода на халколита са открити десетки подобни фрагменти и цялостно завършени глинени плочки с пиктографски знаци. “Към този момент имаме основание да виждаме начална еволюция при раждането на обществена писменост, и то тук, на Балканите. Станало е 2000 г. преди възникването на иглописа на Шумер и развитото йероглифно писмо на Египет”, допълни Володя Попов. Посетителите в музея обаче са разочаровани - няма да видят скоро плочката с най-старата писменост Ще бъде показана след пълно изследване и научен отчет, публикуван като археологическо откритие в сборник на БАН. Ще влезе в музейния фонд в Плевен най-рано в началото на 2017 г. В живота през далечната епоха въвеждат археологическите проучвания. Преди 7000 г. хората вдигали жилищата с т.нар. бити дувари. За начало изгребвали промишлени количества глина. Омесвали я с плява и кравешки изпражнения. Полувлажната смес насипвали в кофраж. За да заякчат спойката, трамбовали с колове. Сплавта уплътнявали в зидове, докарвали ги с дебелина 40-50 см. Конструкцията затягали с дебели колове и отгоре пак замазвали с трамбована глина, плява и тор. Градежът ставал изключително монолитен - издържал на трусове, стените не пропускали влага, изолирали студа. “Праисторическите жилища са превъзхождали в пъти днешното панелно строителство”, казва археологът Венцислав Гергов. Той проучва праисторически селища до Телиш 40 г. - започнал през 1976-а, продължава и днес. Разкрил е 80 жилища, повечето на възраст 70 века.”

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини