Зам.-кмет Валентина Димитрова: Чушките изместиха тютюна като емблема на Кирково

На 10 септември, в деня на традиционния есенен празник на община Кирково ще бъде поставено началото на „Фестивал на чушката”.  Целта на общинското ръководство е да засили интереса на към зеленчукопроизводството, а в същото време да внесе и ново събитие в културния календар на Кирково. В рамките на фестивала ще бъдат организирани различни културни мероприятия. Тази година са засяти над 700 дка чушки на територията на община Кирково, като най- голямо е количеството на декарите в района на с. Чорбаджийско, от където са и най-големите производители.

Зам-кметът на община Кирково Валентина Димитрова отговори на въпросите ни свързани с „Фестивал на чушката”.

- Какво целите с подобен фестивал?

Основната цел на този фестивал е да се популяризира отглеждането от местното население на традиционната българска чушка, като емблема на региона и поминък на голяма част от населението. От десетилетия тютюнопроизводството е основен поминък в нашия край, но от 7-8 години се наблюдава драстично намаляване  както на площите, така и на стопаните, отглеждащи тютюн. В последните няколко години  голяма част от селскостопанските производители се преорентираха и сега районът е най-големият ни производител на чушки в областта.

- „Фестивалът на чушката” ще стимулира ли развитието на туризма в района?

Основна идея при организирането на Фестивала на чушката е да популяризираме отглеждането на традиционната българска чушка като основен зеленчук в нашата кухня и в същото време да се търсят алтернативи за повишаване на доходите на местното население като съчетаем всичко това с развитие и обогатяване на културния живот, съхраняване на самобитността, обичайте и традициите, както и да търсим начини чрез тези наши идеи да стимулираме и развитието на туризма в общината, който е един от основните ни приоритети.

Искаме чрез този наш празник да засилим интереса на хората към зеленчукопроизводството и в същото време да внесем нещо ново в нашите празнични дни, дори в целия ни културен календар , тъй като в последно време се наблюдава голям интерес на младите хора към всички нашата община. Много ни радва фактът, че напоследък се наблюдава засилен интерес на младите хора  не само от нашата община към българското, родното, традиционното и все повече те се включват в нашите мероприятия. Ние искаме да откликнем на техните желания като се опитваме да търсим разнообразни форми за развитие и обогатяване на културния живот и запазване на обичаите и традициите.

- Какво съдържа програмата на фестивала?

През целия ден ще има богата музикална програма, много конкурси, награди, песни, танци и изложби. Специален гост на фестивала ще бъде Ути Бъчваров – най-известният телевизионен кулинар у нас, който ще приготви прочутият миш-маш за всички гости на празника на фона на песните на прочутият Веселин Маринов.

Ути ще оценява специалитетите в организираният кулинарен конкурс. Фестивалът ще бъде открит от 100 каба гайди .Най-малките участници във фестивала ще имат възможност да се изявят с рисунки на зеленчукова тема в детска шатра. Фото-изложба ще запознае всички, които проявяват интерес към процеса на произвеждането на чушките и най-добрите производители Участие в програмата за празника ще вземат танцовите самодейни групи от община Кирково. Танцова група „Фен“ клуб от Смолян ще р тук, а хумористи ще забавляват малки и големи.

Специални гости на празника ще бъдат и нашите приятели от Гърция -гр. Мароня, които ще пеят и свирят на гръцки и турски език. Празникът ще завърши с кръшните хора  и песни на любимият на всички ценители на народната музика оркестър „Канари”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини