Родопски самодейци с приз "Световен шампион по фолклор" и три златни медала

    Самодейците от читалище „Иван Вазов-1958" в село Буково, община Мадан спечелиха престижно отличие „Световен шампион по фолклор“, три златни медала и дипломи от участието си Шестия световен шампионат "World Folk 2016", съобщава „Мадан нюз“.
    Първата награда журито присъди за цялостно творчество на Групата за автентичен фолклор при читалището, след изпълнение на родопските песни “Проводима ма, майчинко“ и „Събрали са се, събрали“. Извоюваните златен медал и титлата „Световен шампион” са признание и висока оценка за труда на самодейците за съхраняване на автентичното пеене.
    Вторият златен медал бе за индивидуалното изпълнение на солистката на групата Валя Дъбова. Певицата смая публика и жури с изпълнение на песните“ Планино, стара планино“ и „Севдице моя, каматна“.
    Третото златно отличие, грабнаха виртуозите на родопската гайда Славчо Кичуков и Красимир Василев с дуетното си изпълнение на гайдарска сюита.
    Форумът"World folk 2016", се провежда под егидата на Националната комисия на България за ЮНЕСКО. На нея традиционно на различни сцени в Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Поморие, Обзор и Бургас се изявяват колективи от над 20 държави в света. Критериите, по които групите са оценявани, са качество, степен на сложност на танцовите композиции, сценично поведение и визия, които самодейците от Буково покриха на 100%.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини