Кюрдите обвиниха Турция, че прочиства населението в Северна Сирия

Говорител на ръководени от кюрдите сили в Северна Сирия заяви, че турските военни прогонват местно население в северните части на Сирия.

"Целта на турската държава е да унищожи населението на региона и да го замени с ислямистки екстремисти", каза Шерван Даруиш, говорител на Военния съвет на Манбидж, добавяйки, че разглежда Турция като окупационна сила" в Сирия.

По думите на говорителя, цитиран от ДПА, турските въздушни удари са причинили смъртта на десетки цивилни, въпреки че турски представител отрече по-рано тези твърдения. Даруиш призова за международно разследване на турската офанзива.

Кюрдските сили се изтеглят на изток от Ефрат

Същевременно американският министър на отбраната Аштън Картър каза, че кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) се изтеглят на изток от река Ефрат, и призова Турция да се съсредоточи върху борбата с групировката "Ислямска държава" (ИД), а не да атакува кюрдски бойци от сирийските бунтовници, предаде Ройтерс.

"Призоваваме Турция да остане съсредоточена върху борбата с ИД, а не да се занимава със Сирийските демократични сили (СДС)", заяви Картър.

Той каза, че възнамерява да разговаря следващата седмица в Европа с турския министър на отбраната Фикри Ъшък. По думите му председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд е разговарял с турския си колега в неделя.

Картър заяви, че САЩ са убедили СДС да стоят на изток от Ефрат, където няма да влизат в контакт с турските сили от западната страна на реката, като така и едните, и другите ще могат да се бият с ИД от своите позиции.

"Призоваваме и двете страни да не се бият помежду си", каза той, приканвайки турските войски и кюрдските сили в Северна Сирия да спрат боевете помежду си, тъй като според него това пречи на усилията за разгромяване на ИД.

Изказването на Картър и направеното по-рано изявление на Пентагона са първите критики на САЩ срещу съюзника им в НАТО Турция, откакто тя започна военни действия в Северна Сирия с американска подкрепа, за да помогне на сирийските бунтовници да превземат град Джараблус от ИД.

Битката противопоставя Турция срещу предвожданите от кюрдите СДС, които са подкрепяни от САЩ и са най-ефективната сухопътна сила, биеща са с ИД в Сирия. Това поставя Вашингтон в трудно положение да избира между двама съюзници и то вероятно ще отклони ресурси от борбата с ИД.

Съюзниците на САЩ в Сирия се бият и помежду си

Напрежението се повишава от началото на турската офанзива в Сирия миналата седмица. Турция се бори с бунт на кюрдите на собствената си територия и отдавна изпитва опасения, че сирийските кюрди може да се опитат да създадат независима държава близо до границата, като свържат два кюрдски анклава в Северозападна Сирия. Анкара се опасява, че това ще насърчи стремежите на кюрдите в Турция към самоопределение, коментира вестник "Вашингтон пост".

САЩ са притиснати между исканията на двама от ключовите си съюзници. Турция е жизненоважен съюзник в НАТО, а кюрдските бойци изиграха жизненоважна роля в отблъскването на Ислямска държава по време на петгодишната гражданска война в Сирия. Най-големите страхове на Вашингтон са, че неприязънта между тях може да доведе до отклоняване на ресурси и внимание от борбата срещу "Ислямска държава", отбелязва американското издание. САЩ подкрепят турските искания за изтегляне на кюрдските сили, но внимават да не отблъснат Сирийските демократични сили, подчертава вестникът.

Турция смята кюрдите за враг номер едно, пише друг американски всекидневник, "Ню Йорк таймс". Подкрепяните от нея сирийски бунтовници се озоваха в положението да се бият срещу кюрди, които също като тях смятат за свои основни врагове сирийското правителство и "Ислямска държава". Въпреки надеждите, възлагани на новата офанзива, това показва отново, че дори бунтовниците, които се бият срещу Асад и "Ислямска държава", продължават да са зависими от поддръжници, които не споделят изцяло целите им, коментира изданието.

"Всички гонят своите собствени интереси, а не тези на Сирия", заявява Саадедин Сома, бивш майор от сирийската армия и част от бунтовническа група, получила турска подкрепа, цитиран от в. "Ню Йорк таймс". "Проблемът е същият навсякъде в Сирия", добавя той и подчертава, че в един идеален свят групи като неговата, които се противопоставят на правителството в Дамаск, "Ислямска държава" и Ал Каида, биха се обединили в единна сила.

Те биха се сражавали срещу правителството и всички екстремистки организации, за да запазят институциите на сирийската държава за бъдещето. Вместо това, казва той пред американския вестник, "фракциите ще зависят от външни сили, които ги подкрепят, и ще продължават да се бият едни с други и това може да отнеме години".

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини