Изригване на кометата, заснето от Розета

Изригване на комета е много непредсказуемо явление, но космическата сонда Rosetta по стечение на обстоятелствата е регистрирала именно такова събитие, преди края на мисията ѝ на кометата Чурюмов-Герасименко.

Особено бурното изригване се е случило на 19 февруари. Сондата е успяла да документира събитието с 9 от своите инструменти, сред които камери, устройства за анализ газ и плазма и прахоуловители.

Мат Тейлър, учен от проекта Rosetta на ЕКА (ESA) отбелязва, че "по щастливо стечение на обстоятелствата,  по-голямата част от инструментите за били насочени към кометата в този момент, и така тези едновременни измервания ни дават най-пълния набор от данни за изригването".

Анализът досега показва събитието, които е регистрирано в региона Атум. Вероятно изригването е задействано, когато слънцето е започнало да огрява района, което създава термични напрежения и предизвиква свличане на маси. Учените смятат, че при това ледът и водата, изложени на слънчевите лъчи се превръщат в газ и създават на облак от отломки.

Мисията Розета започва през 2004 година, когато е изстрелян апаратът. До кометата той пристига на 6 август 2014 и каца на Чурюмов-Герасименко. В момента Розета е на 4,43 АЕ от Земята, 3,64 АЕ от Слунцето и на 15 867 км от кометата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини