Франция затяга контрола върху чуждото финансиране на джамии

Франция засили контрола върху финансирането на джамиите след серията атентати в последната година, пише в. "Вашингтон пост".

Седмици след атаката в Ница премиерът Манюел Валс призова финансирането от чужбина да им се забрании, а дни по-късно вътрешният министър Бернар Казньов обяви, че от декември 2015 г. насам, 20 салафистки джамии са били затворени.

"Във Франция няма място за тези, които призовават и подтикват към омраза в местата за молитва и джамиите", каза Казньов.

"Това внушава идеята, че джамиите имат общо с тероризма", коментира Маруан Мухамад – директор на правозащитната организация "Колектив против ислямофобията във Франция" (CCIF).

2500 са регистрираните мюсюлмански места за молитва в страната, като не всички са официално определени като "джамии". Според телевизия France 24 само 120 от тях са свързани с радикален салафизъм – строга интерпретация на сунитския ислям.

Основните дарения в джамиите идват от индивиди, живеещи в страната, показва доклад на парламентарна комисия, разпространен миналия месец. Най-много чуждо финансиране идва от Марокo и Алжир - съответно 6 млн. и 2 млн. евро през 2016 г. Важен донор е и Саудитска Арабия, която е дала 3.8 млн. евро от 2011 г.

Докладът обаче отбелязва, че даренията от чужбина са на практика окуражавани от законите, които не позволяват държавата да финансира никакви религиозни храмове. Така че частните дарения се превръщат в единствения начин за набиране на средства за нови джамии, църкви, синагоги и др.

По препоръка на същия доклад правителството създаде "Фондацията за ислямски дейности", която на теория трябва да следи чуждото финансиране във френските джамии и дейността на родените извън страната имами. Начело застана бившия вътрешен министър Жан-Пиер Шевенман, който не е мюсюлманин.

Според Мухамад това е "двойна обида" за ислямското общество във Франция. На първо място избират някого, който по никакъв начин не представа общността, посочва той. На второ, това демонстрира, че нито един от четирите милиона мюсюлмани във Франция не е способен да заеме този пост.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бр
    браво
    1 0
    15:03, 15 авг 2016
    а в България, кога ще затегнат контрола?
Последни новини