Хасковският съд екстрадира двама турци, един в Германия, друг в Турция

    Процедура по екстрадиция на двама турски граждани започна днес в хасковския окръжен съд. Магистратите разгледаха делата им едно след друго.

    Тугай Сиваджи, на 31 години, е издирван от властите в Германия. За него има издадена европейска заповед за арест от прокуратурата в гр. Амберг, във връзка с наказателно преследване спрямо него за измама. Той е бил задържан на 7 август 2016 г. на ГКПП-Капитан Андреево при излизане от България в посока Турция.
    Според представените документи през 2013 г. Тугай Сиваджи е бил управител на фирма в Германия, която е трябвало да извърши превод на постъпила по сметката й парична сума към фирма-доставчик за покупко-продажба на 20 леки автомобила. Трансферът не е бил извършен и сумата е в особено големи размери.

    Пред съда днес Тугай сам изяви желание да бъде предаден на властите в Германия. Той заяви, че не е виновен. Съдът обаче му обясни, че не разглежда въпроса за вината му, а единствено за екстрадицията. Тугай подписа декларация, че е съгласен да бъде екстрадиран. Според правилата обаче има задължителен тридневен срок за размисъл, след който съдът ще постанови решението си.

    Другият зъдържан турчин – 46-годишният Дурмуш Али Юшенмаз, пък ще бъде екстрадиран в Турция. Дурмуш живее от години в Холандия, а турските власти го търсят, за да излежи присъда от 2 години и един месец. Той е бил осъден заради нанесена телесна повреда с незаконно притежаван пистолет през 2005 година.

    Куриозното в случая е, че Дурмуш е бил задържан в края на юни на турската граница във влак, който пътувал за южната ни съседка. Така днес всъщност съдът провежда един излишен процес, подхвърлиха мимоходом магистратите. Турският гражданин възнамерявал да се прибере за постоянно в родината, а автомобилът му също бил натоварен на влакова композиция за Турция.

    Дурмуш не се противи да бъде предаден на турските власти и дори настоя това да стане час по-скоро. “Е, няма да стане толкова бързо, както с онзи, как му беше името”, подхвърли съдията, визирайки Абдуллах Бююк, чието предаване на Турция като сподвижник на Гюлен взриви общественото мнение преди дни.

    За разлика от екстрадицията в европейска държава, при която след подписване на съгласие има задължителни три дни за размисъл, предаването на страна извън ЕС става веднага.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини