Путин: "Турски поток" тръгва до Турция, "Южен поток" - след железни гаранции от ЕС

"Турски поток" тръгва първоначално само до Турция. Русия не се е отказала от "Южен поток", но осъществяването му е възможно само след железни гаранции от страна на Европейския съюз. 

Това стана ясно от думите на руския президент Владимир Путин след срещата му с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, който е на посещение в Русия. 

Виждаме, че българската страна сега иска да се върне към "Южен поток", но ние понесохме редица загуби от отказа за строеж на газопровода и намеренията не стигат. Трябват ни железни гаранции от правен характер. Такива няма, подчерта Путин. 

По думите му в Турция подготовката за "Турски поток" в продължила, независимо от развалянето на отношенията с Русия след свалянето на самолета Су-24 от турски военни през ноември миналата година. 

Много разрешения вече са получени, остават няколко, които бяха обсъдени днес. Направени са и промени в закони. Частта от газопровода до Турция не подлежи на никакво съмнение и днес се разбрахме, че изграждането ѝ може да започне веднага. Останалата част зависи от трети страни и с Европейската комисия, с които трябва да проработваме този въпрос. Просто трябва да се договорим с всички заинтересовани страни, коментира руският президент. 

Пред журналисти двамата президенти обявиха, че нормализирането на отношенията между Русия и Турция водят до установяване на мир и стабилност в региона. 

Те подчертаха, че им предстоят разговори за ситуацията в Сирия. 

На пресконференцията след срещата си Путин и Ердоган показаха, че са разтопили ледовете. 

Ердоган благодари на Путин за гостоприемството и за това, че "в този деликатен период" Путин е намерил време за тази среща".

"Руско-турските отношения влязоха в позитивно русло, известен ви е нашият процес за определяне на целите и съм уверен, че със стъпките, които ще направим заедно, ще започнем да разширяваме този процес", допълни той. 

"Вашето позвъняване по телефона веднага след опита за преврат много зарадва мен и народа ни", каза още Ердоган, като нарече Путин "скъп приятел". 

Взаимоотношенията между Русия и Турция в последните години, благодарение на политическата воля на лидерите и на поддръжката на общественото мнение, достигнаха ниво, което може да е пример за други страни. Ние имаме общи възгледи, имаме потенциал за сътрудничество – това са нашите постижения, посочи още Ердоган.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини