В Скопие: Няма вода и ток, стотици българи отиват доброволци

В Скопие продължава извънредното положение. Всички служби в страната са мобилизирани, за да търсят изчезнали хора и да отводняват къщи. На помощ е и българската страна чрез пожарната служба и екип от Столична община. В разчистването са се включили и много доброволци и частни фирми.

В неделя мощна буря връхлетя Македония и погуби 22-ма души, сред които и малко дете, десетки бяха ранени, а шестима все още са в неизвестност.

Продължава разчистването на наносите и изкоренените дървета от улиците, както и развалините на къщите. Претърсват се и коли, за да се провери дали в тях няма пострадали от бедствието.

Екипите на българската столична дирекция „Сигурност“ и на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са успели да отводнят 17 сгради, сред които детски градини.

Днес от България пристига и ТИР с минерална вода – 20 тона, тъй като в Скопие водата не е годна за пиене. Освен това след бурята няма електрозахранване, но за щастие температурите са високи и необходимостта от ток не е толкова голяма.

Българският червен кръст е получил многобройни обаждания от наши сънародници, които искат да помогнат на бедстващите граждани в Македония и да отидат там като доброволци, съобщи вчера директорът на БЧК Христо Григоров.

Мнозина българи вече са в Скопие, за да помагат на хората и властите в борбата им с бедствието.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини