Олимпиадата в Рио стартира тази нощ

31-те Олимпийски игри се откриват тази нощ, церемонията стартира в 2 часа българско време. 

Церемонията ще бъде излъчена пряко по БНТ1 и БНТ HD от легендарния стадион "Маракана" в Рио де Жанейро. Подробностите за пищното шоу се пазят в тайна, част от участниците обаче вече са известни. Сред тях е популярният бразилски певец и композитор Каетану Велозу, носител на няколко награди „Грами“. Заедно с него, в церемонията ще участват и други известни музиканти – певицата Анита и Жилберту Жил, който от 2003 до 2008 г. е бил и министър на културата на Бразилия. Освен традиционните елементи при всяко откриване на олимпийските игри – приветствените речи, издигането на флаговете, парада на нациите – зрителите ще имат възможността да гледат зрелищен спектакъл, който демонстрира националните особености и културата на страната-домакин. Знаменитият бразилски хореограф Дебора Колкер е подготвил впечатляващо танцово шоу, в което ще участват повече от 6 000 танцьори.

Домакините по традиция пазят в тайна и името на спортиста, който ще има честта да запали олимпийския огън. След дефилето на участниците, на сцената ще излязат председателят на организационния комитет на игрите Рио-2016 Карлос Артур Нузман и председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах. В тяхно присъствие изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер официално ще обяви 31-вите олимпийски игри за открити.

Летните олимпийски игри 2016 ще се проведат от 5 до 21 август. Над 10 500 спортисти от 206 страни ще се борят за 306 комплекта медали в 28 различни спорта. Състезанията ще се проведат на 33 съоръжения в града домакин – Рио де Жанейро, а част от футболния турнир ще се проведе и в 5 други града в Бразилия – Сао Пауло, Бело Оризонте, Бразилия, Салвадор и Манас.

Българската делегация в Рио е най-малката от 60 години – едва 51 спортисти. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ни
    Николай Георгиев
    1 0
    22:09, 5 авг 2016
    " стадион "Макарена в Рио де Жанейро."?!?
    Срам!!! Дали мислите, като публикувате такива простотии?!?
    • Бе
      без
      1 0
      22:32, 5 авг 2016
      той като не е "Ламбада''....пак трябва да сме доволни :D
Последни новини