Христо Монов: След 5 години в България няма да има учители

Беше добре да има нов закон за предучилищното и училищно образование и той е факт, тъй като старият бе от 1991 г., а времето твърде бързо нанесе своите корекции. Странното в новия закон бе това, че в 42 НС той не бе внесен от Министерски съвет, а от група народни представители, начело с председателката на образователната комисия, която е определяна от свои съпартийци като твърде амбициозна.

Това каза в интервю за БГНЕС Христо Монов, преподавател по психология във Факултета по начална и предучилищна педагогика в СУ "Св. Климент Охридски".

Според него големият въпрос на новия закон трябваше да бъде какво и как ще се учат нашите деца, а не да има претенция да решава странични проблеми с палиативен ефект.

Защото не може в 21 век те да продължават да ходят с тежките чанти на училище, в които са напъхани учебниците и помагалата, след като има глобалната мрежа, чрез която достъпът до информация е моментален, чрез лаптопи или таблети.

Много хора не познават парламентарната технология, но от начина, по който бе приет Законът за предучилищното и училищно образование, произтича не само неговото качество, но и приложението му. Та, този закон бе приет на първо четене в 41 НС. А когато започна работа 42 НС от българския клон на „Отворено общество” поискаха среща с мен и с председателя на комисията по образование проф. Ваня Добрева, казва още Монов.

  "Ние се съгласихме и по време на този разговор имаше представител на тази организация от Будапеща. На нашите логични аргументи срещу текста на закона не чухме разумни доводи, той само повтаряше, че законът трябва да бъде приет. Накрая гостът не се сдържа и буквално ни каза, че трябва да приемем закона, защото за него са платени пари. Това ме наведе на мисълта, че този закон не е писан в България. За мен той е сглобяван от хора, които робуват на идеологическата парадигма на либералния мултикултурализъм", допълни още той.

Монов смята, че текстът на закона е идеологизиран, тъй като чрез философията си той унищожава традицията в българското образование, която се изразява и в неговата равно достъпност, независимо от социалното и финансово състояние на семейството на ученика, изграждането на национална идентичност – спомнете си споровете какво да отпадне от учебния материал.

Не само – разбиват се онези постижения, които и сега имаме в българското образование. Забелязвате ли, че това, което приемахме за елит – специализираните гимназии, имам предвид математическите, езиковите, вече стават минало. Те ще се наричат профилирани и не разбирам какво им пречи наименованието – математическа гимназия, примерно? Та те имат реален имидж в очите на нашите сънародници, граден бавно през годините. И които създават действително елита на нацията ни, коментира психологът.

Той уточни, че специално за езиковите никога не е твърдял, че трябва да бъдат наречени точно така, защото в света, в който живеем човек, ако не знае език, си остава на нивото на дълбоката провинция, колкото и способности да има. Ако те бяха предпочитани досега, то е защото самата методика на изучаване на езика, караше децата да бъдат по-дисциплинирани в получаването на знания. А това е най-важното за едно образование – да научиш хората да учат, да ги мотивираш за това.

Поддържам, разбира се, връзка с учителите, защото е такава професията ми – повече от 30 г. ги подготвяме за тази сфера. За съжаление, не виждам Законът за предучилищното и училищното образование да им дава повече отговорности. Напротив, той им вменява повече бюрократични задължения, които и без това са им в повече. На тях им остава все по-малко време да преподават, да общуват с учениците си, да се грижат за тяхното личностно развитие, смята психологът.

От друга страна нищо в този закон не спомага за кариерното развитие на учителите. Няма стандарт за тяхната професия, не се дефинира кой може да бъде учител, каква е обществената подкрепа за него. Ами тогава как ще се стимулират учителите да отиват да преподават в едни от най-западналите и затънтени краища на страната? И не случайно – това са проверими данни – ако у нас годишно учат около 15 000- 20 000 души за учители в бакалавърска и магистърска степен, то постъпващите на работа в училищата са едва под 0.2% от тях.

"Ще го кажа директно – при такъв подход след 5 г. в България няма да има учители. Или – 70% от тях ще бъдат в пенсионна възраст. Тогава за какво качествено образование говорим", пита Монов.

Според него проблемът тук е, че възрастовата разлика между учениците и техните учители се увеличава прекомерно много, което я прави от поколенческа в културна. Става дума за хора, расли в различни културни епохи, формирани в различни модели на личността. Културният код за предаването на опит и знания един на друг е различен. Част от хората от моето поколение не могат да четат културния код на децата, които би трябвало да обучават.

По думите му натовареността на учениците е огромна у нас и не виждам как това ще бъде преодоляно чрез новия закон. Спомнете си, че в най-добрата в света образователна система във Финландия учебното време е най-късо, домашни на практика няма, а мотивираността на учениците там да учат е най-силна. Но там учител е престижна професия. А в първия вариант на този закон през 2013 г. на първо четене думата учител се споменаваше само веднъж, и сега в мотивите към него не се говори за учител, а за „педагогически специалисти”/?!/.

Ако питате дали ще има хаос в началото на новата учебна година, поради ред недомислия по прилагането на закона, бих казал, че провалът вече е налице. Истината е, според мнението на големи групи колеги и учители е, че на всяка цена бе наложен един закон без диалог с професионалната общност /която сама настояваше да има реформа - бел.а./, за да се оправдае в крайна сметка изхарчването на едни пари, категоричен е Христо Монов.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ат
    Атанасова
    22 -3
    16:24, 4 авг 2016
    Ами при тези "заплатки" и при тези административни изисквания към учителите, чакайте да има кандидати ....
    • Не
      Незапознат
      5 -7
      23:33, 6 авг 2016
      Ако вие наричате ''заплатки''възнаграждението си то тогава всички останали
      вземат''заплатенца''.По надолу се казва че даже са и много.Дай да не изпадаме в крайности.Аз бих казал(а) са ви достатъчно щом продължавате да работите като такава без да си сменяте работното място с друго.Защо не си''натискате парцалите''и гледате живота си без да се опитвате да давате определение или мнение за нещо което обществото няма да подкрепи или пък одобри?Като познавам манталитета на съсловието усещам как започвам да ви ядосвам.Защо?За какво?
      Затова че не можете да вкарате учениците в час а тези които са вътре си
      оправят прическите,чатят си със смартфоните,лакирват ноктите,мляскат с
      дъвки и гледат пусто и пренебрежително.А вие си ''изпявате''урока и така ден
      след ден,година след година.
      Затова че цялото ви работно време няма 8 часа и е осеяно с''прозорци''.През
      това време сте или в най-близкото кафене или пък нищите клюки.
      Затова че никой нищо странично не може да ви накара да направите защото
      все си имате работа.Интелектуална работа.Независимо че за момента може
      и да не е така.
      Затова че отпуската ви е два пъти повече от останалите.А през останалото
      време от лятната ваканция когато сте на''поста''си се чудите какво да правите.
      Буквално се изморявате от скука но ако трябва да свършите малко физическа
      работа и то за кабинета си ви е криво.Като казвам физическа нямам предвид
      непосилна.Например да хванете четчицата и да боядисате малко така между
      другото,някое прозорче да забършите,прахчиицата да оберете....от тоя род
      неща.Нека да не продължавам повече.Мисля че разбрахте защо казах че парите които получавате са ви достатъчни.Не малко или много!А иначе статията наистина ми хареса.Мнение подкрепено с факти и примери.Макар че едва ли няма да има учители.Ще има но те ще са ''измислени''.Което може би е едно и също.Защото ''...най-важното за едно образование – да научиш хората да учат, да ги мотивираш за това.''А не градивните елементи от тази сфера да
      гледат да мотивират единсвенно себе си да продължат да взимат''заплатки''
      ако може и по-големки без да са изпълнили предназначението си.
  • 2
    Що
    Що бе
    7 0
    08:23, 5 авг 2016
    Що бе - тва доста хор се натискат да работят в училище. Особено разни селянки, превозвачки, бостанджийки и ВИП персони. "Оправиха си" бизнеса и решиха и образованието да оправят. Самите учители се замислят къде да работят и как да се измъкнат от системата, пък разни други неквалифицирани кадри гледат да се набутат по училищата. Само това е достатачно да няма образование. А когато се почне и да се гонят и оставят без работа съществуващите кадри - хемптен бегало образованието. С тропане на крак и пулене никаква работа не върви!
  • 3
    Вя
    Вярно
    7 0
    09:00, 5 авг 2016
    Много точно е наблюдението за "подмяна на имената" - което постепенно подменя и същността на нещата. Думата Учител включва личен пример. Думата "преподавател" е нещо като предавател.ком - препредават инфото от учебника... А "педагогически специалист" ми навява на една трета институция, която по принцип е към МВР.
    Нека остане думата Учител, и да имат ВРЕМЕ да общуват с децата! Щом така и така ще има стремеж към "уплътнен ден" на малките и ще стоят по сто часа в училищата ...
  • 4
    За
    За чантите е вярно!
    5 0
    15:26, 5 авг 2016
    От 20 години се говори, че чантите на малките са тежки и им изкривяват гръбчетата, но нищо не се прави по въпроса. Уж всички ги вълнува това, а промяна няма никаква в това отношение. От също толкова години се казва, че учители след 5 години няма да има, но не се оказва вярно защото 4 по 5 минаха. Децата намаляват, затова е. Истина е обаче че качеството на работещите в образованието пада, тъй като е ниско заплащането и там започнаха да навлизат хора, дето не си намират работа, а са просто висшисти. От учителя зависи много за мотивацията на едно дете да се развива. Образованието е в застой и само силно мотивираните в семейството се стремят да учат и да знаят, а те не са чак толкова много. Всички с финансови възможности бягат да се образоват навън и обикновено остават там. Когато няма престиж една професия, няма и истински добри кадри там. Старото поколение си отива, а младите почти ги няма в училище. Само кандидатите за директори и пом.директори се множат, знайно е защо. Като седнат на стола...чак до пенсия. Не искат и да се пенсионират дълги години, след като са навършили възраст и "стискат кокала" до последно. И стига с тоя стил на писане на учебници само за пари, повечето за учене не стават. Пак проблем отпреди промяната даже /20 години се борихме за нея и още 25 след 1989г.......и все същото за важните неща. По 2000 професори на година в университетите се раждат, но какво те дават за образованието не е ясно. Всъщност...май повече от ясно е. Стига вече демагогия.
  • 5
    Би
    бивша директорка
    6 -6
    13:07, 6 авг 2016
    Заплатите на даскалките не са никак малки за труда който полагат, напротив много са големи. Имам впечатления от Механото Хасково,там даскалките преподават от прима виста тоест онова което са научили навремето те като ученици,не се развиват и не четат новостите.Карат учениците да им пазаруват по време на час или ги карат да ги разтриват или им говорят глупости,по време час там можеш да скачаш от 3 на 2 или на 1 етаж и на никой няма да направи впечатление,пушиш на воля .
  • 6
    33
    333
    4 -3
    11:29, 7 авг 2016
    Егати злобата от напъдени кикимори ,мунчовци и комплексари......Дано така си наълните джобовета и спалните.....
  • 7
    Ма
    Ма оооо
    6 -1
    18:01, 7 авг 2016
    Ма Росо - спри да плюеш бившите си колеги, или тва е оная бившата таксиджийка. Що не си гледата там соу-то, пардон су-то. Щото за две години ви разнесоха из целия град колко сте кадърни! Значи можете да ползвата Механото като трамплин за "израстване" в кариерата, ама после плюете! Да не мислите, че хората не ви знаят какви сте - "компетентни". На оная нали и видяхме управлението - ремонти на дирекция, червен плюш, назначения на нейни хора и тропане с крак! Къде и по новия и по стария закон можеш да назначиш от никъде си, непрактикуващ с тапия за учител за директор на професионална гимназия. Тогавашната шефка на инспектората си спусна парашутиската, ама после се изпокараха, след поредният конкурс! Кво деляхте и крещяхте на терасата на едно кафе - оти ?иленка мина през главата на бившата шефка или оти някой изпусна бонбоните! А-а!!! Лошо - в тоя град всичко се знае!
  • 8
    До
    До незапознат
    3 0
    20:08, 7 авг 2016
    Брей че сте наясно с образователната система! Учителите не можели да вкарат в час учениците - как точно да ги вкарат в час - с юларче, с въжета, с белезници, със заплахи, с викове или с пръчка. А после - какво ще се случи с учителите. Значи родителите не могат да възпитават децата си - не им държат сметка дали са на училище или в час, те самите им звънят по телефоните без да се съобразяват, че са в час. Родителите не са ги научили да уважават училището и учителите, пък учителите са виновни, че насреща им преживят, дъвчат, лакират се, ядат или се занимават с телефоните си! Най- вероятно на учителя работата е, цял учебен час един по един да убеждава учениците да си изключат телефоните, да не се лакират, да не ядат в час, да си затворят устите, да не се бият и т.н. Нормалното възпитание изключва всички тези неща по време на учебен час. Така че, ако имате претенции, че се обучават деца - за това всичко е немислимо да се прави по време на учебен час. Ама ако става въпрос за маймуни....
    • Не
      Незапознат
      0 -1
      00:23, 8 авг 2016
      С образователната система едва ли има някой който би могъл да бъде наясно.
      Толкова противоречия възникват по време на постоянно правещите се промени че човек се чуди кое е правилно и какво трябва да прави че да не наруши нещо. Както казвате работата на учителя е да учи а не да възпитава.Макар че ако се замислите двете са взаимно свързани.За съжаление в определени случаи едното не води до другото.Когато болшинството от учащите се даже и не знаят тази дума какво означава какво правите?Нищо.Значи не сте в състояние да обучавате,тоест да работите.При това положение да се твърди че заплатата е несъобразена с работата която вършите е......Няма да давам определение. Вие си отговорете.Ако продължим в този дух за проблема,започваме едни на други да се обвиняваме.При което всяка страна твърди че в нея не е вината и се завъртаме в един омагьосан кръг до безкрайност.Този факт а и другите примери ги изтъкнах за да се опитам да ви убедя че оптималният вариант в случая е да се мълчи,да се взима толкова колкото дават и да се остави всичко да върви подяволите.Съжалявам за негативизма с който завършвам но при това положение и този развой на нещата това е неизбежно.
Последни новини