Цацаров поиска наказание за прокурора по делото срещу Ембака

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложение до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за подвеждане под дисциплинарна отговорност на Георги Качорев - прокурор по делото срещу Емил Първанов - Ембака, обвинен за убийството на магистрала "Струма".

Причината за предложението на Цацаров са системни пропуски и забавяне на наказателните дела, наблюдавани от Качорев. Прокурорът е работил по разследвания, които са продължили повече от 7-8 г., без да приключат с окончателен акт.

На 27 юни Първанов и негов приятел пребиха работника Николай Чивиев, който им направи забележка, че не могат да минат през участъка, който бил още в строеж.

На 12 юли съдът разпореди Ембака да бъде пуснат от ареста. Причината е изтеклият законов 8-месечен срок за задържане, а прокуратурата не е предприела нищо през това време. Няколко часа по-късно главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка на целия разследващ екип.

В крайна сметка Ембака остана в ареста по друго обвинение - за палеж и заплаха за убийство. 

Проверката на работата на Качорев е установеила, че през последните седем месеца той не е извършил нито едно процесуално-следствено действие, с изключение на разпит на обвиняемия, който е отказал да дава обяснения. Проверяващите инспектори се натъкнали и на други фрапиращи случаи.

За 10 месеца прокурор Качорев не е предприел никакви действия по дело за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа. Без резултат било и осемгодишно разследване на мъж, обвинен в данъчна измама, което позволило на разследвания да се укрие в Италия, стана ясно от думите на говорителя на главната прокуратура Румяна Арнаудова, цитирана от БНР.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини