Проектът „Турски поток” става все по-привлекателен, убедени в Москва

Проектът за строежа на газопровода „Турски поток” става все по-привлекателен за Турция и Русия заради нарастващите разходи за транзита на газ през Украйна. Това заяви руският енергиен министър Александър Новак по телевизионния канал Россия 24, съобщава ТАСС.

„Разбира се, ако цената на транзита е по-висока, както нашите украински колеги казват, ще се отрази на цената на транспортирането и на крайната цена на газа за потребителите в Турция. Поради тази причина Турция се интересува от получаване на газ директно, заобикаляйки други транзитни държави”, уточнява Новак.

Министърът допълва, че в проекта е предвидено изграждането на поне една линия на тръбопровода с доставката на 15.75 млрд. куб. метра газ годишно. Този обем е бил предназначен за турските потребители.

Газопроводът „Турски поток” бе обявен от руските власти през декември 2014 г., като заместител на газопровода „Южен поток”. През декември 2015 г. Новак заяви, че проектът за изграждането на „Турски поток” е замразен, след като отношенията между двете държави се обтегнаха заради свалянето на руския военен самолет от Турция.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Русия на 9 август. Това ще е първата му среща лице в лице с руския президент Владимир Путин, откакто Москва и Анкара започнаха да възстановяват отношенията си.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини