Езерото Урмия стана кърваво червено

Между април и юли, иранското солено езеро Урмия променя цвета си от ярко зелен на кърваво червен. Сателитът на НАСА Aqua улови невероятни изображения на явлението.

Космическата агенция обяснява, че периодичната смяна на цвета се дължи на микроводорасло, което произвежда каротеноиди, за да фотосинтезира и и Halobacteriaceae – бактерия в изключително солени води, която освобождва червен пигмент – бактериородопсин, който поглъща светлината и я превръща в енергия за бактериите.

Промените в цвета са характерерни за пролетта и началото на лятото и се дължат на сезонните дъждове и климатичните модели. Пролетта е най-влажния сезон в северозападен Иран, като най-много дъждове падат през Април.

Снегът от околнитге планини също се топи през пролетта. Комбинацията от дъжд и топящи се снегове захранва езерото Урмия с прясна вода през април и май. До юли притокът на прясна вода престава и езерото започва да понижава нивото си.

Прясната вода през пролетта намалява солеността на езерото. През лятото обаче тя отново се повишава, тъй като горещото време води до засилено изпаряване на водите. Именно тогава водораслите се намножават и оцветяват водата.

Учените вярват, че отговорни за промяната на цвета на езерото отговорни са две групи организми – семейство водарасли, наречено Dunaliella и семейство бактерии, познато като Halobacteriaceae.

Въпреки че езерото Урмия промени цвета си от зелен на червен няколко пъти през последните години, учените вярват, че червеният ще стане все по-често срещан в бъдеще.

Сушите и интензивната употреба на водата за целите да селското стопанство намаляват количеството на прясната вода в езерото. Обемът му намалява с 1.03 кубични километра на година. Учените са изчислили, че езерото ще изгуби около 70% от повърхността си през следващите 14 години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини