В МВР няма случайно разпределение на делата, установи прокуратурата

Разследванията в МВР масово не се разпределят на случаен принцип, установи проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) във всички централни и местни структури на Вътрешното министерство. Проверката е установила неспазване на изискването в Закона за МВР досъдебните производства да се разпределят между разследващите полицаи на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им, съобщават от прокуратурата.

Освен в Областните дирекции на МВР изискването не било спазвано и в главните дирекции - ГДБОП, Гранична полиция и Национална полиция. Там делата се разпределят от началниците на сектори или отдели.

На случаен принцип делата се разпределят във всички органи на съдебната власт. В следствените отдели, прокуратурите и съдилищата действат утвърдени програми за случайно разпределение по електронен път. Случайното разпределение е гаранция за липса на субективна намеса при определяне на конкретния разследващ орган и конкретния магистрат, на които делото се възлага.

При проверката е установено, че принципът се спазва само в ОД на МВР Разград и Кюстендил, както и Районното полицейско управление в Асеновград. Там били положени усилия със "собствени сили и средства" да бъде въведена и използвана системата. Програмата за случайно разпределение на делата дирекциите са получили от съответните прокуратури. Усилия в тази посока са започнали и в полицейското управление в Карлово. 

Във всички останали структури на МВР случайно разпределение на образуваните наказателни производства между разследващите полицаи не съществува. В част от областните дирекции не са издавани каквито и да е заповеди за начина на разпределяне на делата /напр. Плевен, Стара Загора/. Масово разпределението се извършва от съответните началници на полицейски управления или вътрешни звена. Няма случайно разпределение в централните структури на МВР – ГДБОП, ГДНП и ГДГП. Там делата се разпределят от началниците на сектори или отдели, се посочва в доклада от проверката.

В резултат е отправено предложение до министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР да предприемат действия случайното разпределение на делата на се изпълнява във всички нива на МВР. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини