Защо ставаме по-агресивни в жегата?

Горещото време прави хората по-агресивни и ядосани – този извод се налага от статистиката. Тя показва, че престъпността се увеличава, когато времето се затопли и особено ако е по-горещо от обичайното.

Елън Кон и Джеймс Ророн от Университета на Флорида са се опитали да систематизират различни теории и фактори за причините за повишаването на агресията през лятото.

Според тях има много фактори, които може да са причина за това. Училищата са затворени, съответно много тийнейджърите са по улиците. Хората тръгват по екскурзии и почивки, така че е по-вероятно да ги оберат (както дома им, така и тях самите).

Според много изследователи обаче тези условия не са достатъчни, за да обяснят данните от статистиката.

Някой твърдят, че са отговорни физиологическите реакции към жегата. Повишава се пулсът и нивото на тестостерон, стимулира се симпатиковата нервна система, която е отговорна за инстинкта „Борба или бягство“.

Има и някой психологически теории, като например, че топлината предизвиква дискомфорт, не може да се избяга от нея (през зимата можеш да носиш повече дрехи, но през лятото не може да си свалиш кожата). Особено неприятно е, ако е висока влажността. Дискомфортът предизвиква стрес, а стресът избива в агресия.

Друго обяснение дава когнитивната неоасоциативна теория, според която когато хората имат негативен стимул, всичко покрай този стимул ги предизвиква. Когато негативният стимул е жегата, те свързват всички и всичко с нея.

Провеждането на изследвания по въпроса е изключително трудно, но е имало някои наистина иновативни подходи, като например сравяването на броя ползвани клаксони на червена светлина в различни климатични условия.

Няма спор, че връзката я има, въпросът е какво точно я причинява. Т. e. - по какъв начин топлото време предизвиква агресивни реакции. Има и други освен изброените теории, но са много.

Това не значи, че всеки, който живее в по-гореща страна е по-агресивен, става дума за относителна температура – за разликата между това, на какво сме свикнали и колко е горещо в момента.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини