Електрически рекорден полет (видео)

Полетът се е състоял на 8 юли 2016 г. и е първият публичен обявен за новата машина след теста на 24 юни. Самолетът за въздушна акробатика Extra 330LE е излетял тихо от летището Шварце Хайде близо до Динслакен, Германия.

Електромоторът е създаден от Siemens по съвместен проект с Airbus обявен през април 2016 г. и е специфично разработен за електрически полети. Съотношението мощност към тегло е рекордно и благодарение на него с този електромотор могат да излитат самолети с тегло до два тона.

Системата включва супер олекотени компоненти и усъвършенствани технологии, с които инженерите са постигнали пет към едно (мощност към производителност или 5 кВт на килограм. За сравнение електромотори с подобни свойства използвани в индустриални приложения осигуряват по-малко от киловат на килограм, а при електромобилите съотношението обикновено е 2 кВт на килограм.

С този нов мотор витлото на самолета се върти само с 2,500 оборота в минута, което позволява то да бъде задвижвано от мотора директно, без трансмисия.

Ето че електрическото задвижване вече е и във въздуха, има и различни други експериментални машини и полети, радват се от eCars. Предстои само да подобряваме технологиите, за да са икономически изгодни и ефективно използваеми.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини