Verizon брои $4,8 млрд. за Yahoo

Американският телекомуникационен концерн Verizon Communications Inc. ще анонсира плановете си в понеделник да придобие основния бизнес на Yahoo! Inc. за 4,8 млрд. долара – стъпка, която може да доведе до края на месечната битка за уеб ветерана.  
Обявяването на сделката се очаква преди отварянето на борсите в САЩ, заяви пред Bloomberg източник, запознат със ситуацията, който е помолил да не бъде идентифициран.

Сделката включва активите на Yahoo с недвижими имоти, докато част от интелектуалната собственост трябва да се продаде отделно, казва източникът. Yahoo ще бъде продадена с дяловете си в Alibaba Group Holding Ltd. и Yahoo Japan Corp., с комбинирана пазарна стойност от около 40 млрд. долара.

Трансакцията ще сложи край на продължилото месеци проучване на Yahoo за стратегически алтернативи на фона на натиск от страна на активиста инвеститор Starboard Value LP. Сделката ще добави уеб дружеството и неговите милиони дневно активни потребители към медийното поделение на Verizon, а също е вероятно да сложи край на управлението на главния изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер, която се опита, но не успя да възстанови Yahoo като независима компания.

Говорителят на Verizon Боб Варетони Varettoni и говорителката на Yahoo Ребека Нойфелф отказват коментари пред Bloomberg. Yahoo не е заявявала какво ще прави с инвестициите си в Alibaba и Yahoo Japan.

Преди няколко дни Bloomberg писа, че Verizon Communications Inc., основателят на Quicken Loans Дан Гилбърт и Vector Capital Management са основните кандидати за придобиването на Yahoo! Inc. Те са подали оферти преди крайния срок на Yahoo в понеделник. Интерес са проявили и AT&T Inc. и фондът за частен капитал TPG. 
Verizon планира да запази марката Yahoo марка, заявава източник, запознат с плановете, цитиран от WSJ.

Когато наддаването започна през април, Verizon зае непосредствено челни позиции с пазарна капитализация от около 228 милиарда долара и план за това как да включи Yahoo в своя набиращ скорост цифров медиен бизнес, който включва AOL, придобит през миналата година за 4,4 милиарда долара.

Конкуренцията на Verizon бе предимно от компании за дялово инвестиране, като Bain Capital, Vista Equity Partners, TPG и Advent International Inc., както и група, водена от основателя на Quicken Loans Дан Гилбърт. AT&T Inc. се присъедини към процеса на наддаване по-късно, но не се възприемаше като сериозен претендент, казват хора, запознати с въпроса.

През юни Verizon подаде оферта за 3 млрд. долара, но в нея не се включваха недвижимите имоти на Yahoo.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини