Отдаваме почит на големия български поет Никола Вапцаров

На 22 юли от 11:30 часа гражданите и представителите на държавните и културни институции ще отдадат почит пред паметника на Никола Вапцаров – поетът, разстрелян на 23 юли 1942 г.

Актьорът Янко Лозанов – уредник в Националния литературен музей, ще изпълни любими на поколения българи творби на Вапцаров – „Писмо“, „Песен за човека“, „История“, „Разстрел“, „Прощално“ и др.

Никола Йонков Вапцаров (1909-1942) е голям български поет, чието творчество е предимно със социална и хуманна тематика. Единствената, издадена приживе стихосбирка на Вапцаров, „Моторни песни“, излиза през 1940 г. Превеждан е на десетки езици.

На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди за мир, които да се раздават на изтъкнати радетели и борци за мир срещу войната. Вапцаров е удостоен посмъртно с тази престижна международна награда измежду десетки предложения от десетки страни. На 3 декември 1953 г. по време на Втория конгрес на мира почетният знак на наградата и грамотата са предадени на майка му Елена Вапцарова.

През 1937 г. е обявен първият конкурс на Радио „София“ за оригинална радиопиеса. Малко известно е, че Никола Вапцаров печели втора награда на този конкурс с едноактната драма „Бент“, която остава незаписана.

В 10:00 ч., екипът на Националния литературен музей ще поднесе цветя на някогашното Гарнизонно стрелбище, където е разстрелян Вапцаров. Екипът на НЛМ е подготвил специална вечерна програма в памет на твореца.

От 18:30 ч., в къща музей „Н. Й. Вапцаров” на ул. „Ангел Кънчев” № 37 в София, където е бил последният дом на поета, ще бъде направено дарение от проф. Иван Димов на портрет на Никола Вапцаров, рисуван с туш и темпера през 1983 г. по снимка на поета от 1933 г. Жестът на проф. Димов ще дообогати художествената колекция на Вапцаровия музей в София, експонирана по случай 60-годишнината от създаването му. Поетът Любомир Левчев също ще направи дарение от свои книги.

От 19:00 ч. ще бъде прожектиран документалният филм „Ти помниш ли…” на режисьорката и сценаристка Мая Вапцарова. Посетителите ще имат възможност да се срещнат и да разговарят с наследниците на поета – Никола Борисов Вапцаров, племенник на Вапцаров, както и с най-младия от рода – Никола Николов Вапцаров. Двамата са съставители на книгата „Никола Йонков Вапцаров. Дело 585/1942”, чието второ и допълнено издание предстои да излезе от печат.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини