Разсеяни шофьори виновни за половината катастрофи

60% от пътнотранспортните произшествия в София са след отвличане на внимание, каза началникът на КАТ-СДВР комисар Тенчо Тенев.

„Хората станаха твърде невнимателни, докато пътуват,за какво ли не си мислят”, коментира той. Има глобени шофьори за използване на телефон по време на движение, но според Тенев размерът на санкциите трябва да се повиши. 

По bTV шефът на столичния КАТ посочи, че все по-често се хващат шофьори без книжки (6 само за последното денонощие) и такива, които тръгват на път под въздействието на наркотици (трима за 24 часа).

„Когато караме в България, всички се чувстваме недосегаеми. В чужбина всички слагаме коланите, караме бавно, спазваме правилата”, коментира Тенчо Тенев. 

Почти 100% от официално подадените в КАТ сигнали за нарушения, заснети с видеорегистратор, са стигнали до наказание за провинилия се водач, каза комисарят.

Той припомни, че пътната полиция има сайт, на който могат да се подават сигнали. В същото време обаче, всеки, който изпрати кадри, трябва да е готов да се отзове на призовка и да потвърди показаното от видеото със свидетелските си показания. 

Тенев подчерта, че няма контакт между подателя на сигнала и извършителя на нарушението.

„Хората предпочитат да изпращат сигналите по телевизиите”, отбеляза той. 

Най-много катастрофи в страната са станали на пътния участък Бургас - Варна. Другите проблемни отсечки са Русе-Бяла, Пловдив-Асеновград и Казанлък-Стара Загора. 

Комисар Тенев обърна внимание и на състоянието на гумите. Автомобил със слабо напомпани или пренапомпани гуми има увеличен спирачен път, а това е предпоставка за пътно произшествие, каза той.

От 25 до 29 юли всеки шофьор ще може да провери състоянието на гумите си безплатно в десетки обекти у нас. Това е инициатива на Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми. Проверяват се налягането, дълбочината на протектора и състоянието на резервната гума. 

Протекторът трябва да е най-малко 1,6 мм, а налягането е според предписанието на производителя. Гумите са основен фактор за безопасността на движението, каза по bTV Стоян Панчов от организацията. По думите му най-често водачите тръгват с понижено налягане, което при движение с висока скорост може да доведе до прегряване или даже запалване на гумата. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини