От 1 октомври в болница само с идентификационен код

Влизането в болница от 1 октомври ще става само идентификационен код. Ако пациентът откаже такъв, на болницата няма да бъде платено и може да бъде отказан прием

Това обявиха от НЗОК на пресконференция във връзка с тестовото внедряване на Регистрационната система за здравноосигурителни събития в лечебните заведения, цитирани от БНР и "Фокус". 

Въвеждането на пръстовия идентификатор в болници и аптеки бе оповестено от здравния министър д-р Петър Москов в началото на октомври м.г. По думите му така ще се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. Той обясни, че с помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди ще се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент. 

Лечебните заведения, в които от вчера тестово има инсталирани устройства, са столичните УМБАЛ „Света Анна“, Първа градска болница, АГ болница "Света София" и Онкологичната болница, както и МБАЛ-Русе. 

Фирмата-изпълнител на договора е осигурила безплатно до 3 устройства за генериране на Уникален идентификационен номер. Тестът е работен и е предвиден в договора за изграждане на регистрационната система. 

Главният експерт в НЗОК Мартин Банков обясни, че дори и след заработването на пръстовите идентификатори спешните случаи първо ще се лекуват, а после ще се регистрират в системата. 

На никого няма да бъде отказано плащане, ако първо е лекувал, после е регистрирал пациента“, увери той. 

След въвеждането на системата в болничните заведения ще последва и внедряването им в аптеките и всички останали медицински структури. 

Само по единен граждански номер ще могат бъдат приемани в болница новородените, децата под 14 години, както и хора с увреждания на крайниците или кожни проблеми по ръцете. 

По думите на Банков, регистрационната система за здравноосигурителни събитията е на стойност 476 000 лева, а едно устройство ще струва 239 лева без ДДС на болниците. 

Директорът на „Информационни и комуникационни технологии“ в НЗОК Гергана Ненчовска бе категорична, че разработената система представлява мощен инструмент, който касата дава в ръцете на всички пациенти за контрол върху собствените им пари за здраве по същия начин, по който те контролират и управляват банковите си сметки. 

Тази система е изцяло съобразена със становищата на Комисията за защита на лични данни, което ние изисквахме още преди да започнем нейното разработване“, допълни Ненчовска.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пи
    питане
    2 0
    18:02, 20 юли 2016
    „На никого няма да бъде отказано плащане, ако първо е лекувал, после е регистрирал пациента“, увери той.

    А ако човекът се е възнесъл междувременно, как ще си подаде пръста? Ще го закарат покрит с бял чаршав до устройството и ще го таковат. Така не е ли малко след дъжд качулка. Дали ще е според правилника. Да не кажат после, че умрял не подлежи на регистрация точно в болницата.
    • Ка
      казус
      2 0
      18:30, 20 юли 2016
      Ти зарежи, ами ако чекират на човека бабата, която е здравно осигурена, за да могат с нейния идентификационен код да лекуват човека, който примерно не е осигурен, и последният почине, тогава ще има да се чудят защо е жива бабата и къде е човека.
Последни новини