Правната комисия в НС прие промени в закона за съдебната власт

Председателят на Върховния касационен съд ще определя специализацията на отделенията по материя, когато е необходимо разглеждането на делата в разумен срок. 

Тази редакция в Закона за съдебната власт беше приета от правната комисия в парламента, която заседава извънредно по промените в текстовете между първо и второ четене. 

Гласуваният текст беше предложен от шефа на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) и гласуван без дебати. В същото време беше отхвърлено предложението председателите на отделения да се предлагат от Пленума на ВКС. Възражение по текста направи председателят на съда Лозан Панов, според когото предложението влиза в колизия с решение на Конституционния съд. "Не превръщате ли Пленума в кадрови орган?", попита Панов. Той предложи текстът да отпадне.

"Извинявайте, но този закон не се прави за вас и г-н Колев". Така правосъдният министър Екатерина Захариева контрира шефа на ВКС и поиска текстът да бъде редактиран и пленумът да одобрява предложените за председатели на отделение. Така беше прието предложение на Данаил Кирилов пленумът да изслушва кандидатите за председатели на отделения.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини