35 000 венецуелци пресякоха границата с Колумбия за храна и лекарства

Хиляди венецуелци преминаха границата с Колумбия в събота, за да си набавят хранителни продукти и лекарства. 

Властите отвориха границата за втори път в рамките на две седмици, след като беше затворена близо година. 

Границата с Колумбия беше отворена за около 8 часа, като през това време през границата са минали около 35 000 души, въпреки че първоначално е обявено, че отварянето на границата ще стане в неделя, а не в събота. 

От Министерството на външните работи обявиха, че е била осигурена сигурността на хората. 

Министърът на отбраната на Колумбия Луис Карлос Вилегас пък посочи, че са положени големи усилия да се осигурят достатъчно доставки на храна заради очаквания поток от венецуелци. 

Миналата седмица границата с Колумбия беше отворена за 12 часа. През това време тя отново е била пресечена от около 35 000 души. 

Тогава възрастни хора и майки да щурмуват супермаркети в Колумбия, което показа до каква степен се е отразил на хората сривът на икономиката от 2014 г., когато падна цената на петрола. 

Президентът на Венецуела Николас Мадуро подкрепи отварянето на границата и заповяда хората да не бъдат притеснявани, докато пресичат границата. 

Мадуро обвинява за недостига на храна, лекарства и стоки от първа необходимост във Венецуела опонентите си. Според него те са опитват да всеят икономически хаос в страната, за да го свалят от поста му.

Мадуро нареди границата да бъде затворена през август 2015 г., за да спре престъпните банди да пренасят незаконно стоки и гориво, които след това да продават във Венецуела.  

Преди затварянето на границата над 100 000 души на ден са използвали двата основно пропускателни пункта. След това броят им се е свил до едва 3000 на ден, основно студенти и болни, които имат специални еднодневни разрешения да преминават границата. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини