Неделино е в шок след трагедията със загиналите в Испания работнички, 8 деца остават без майки заради гурбет и немотия

Жестока катастрофа на магистрала в Испания, при която загинаха няколко българки, а други са тежко ранени, потресе хората в Неделино и околните села. Трагедията се разиграла около 17 часа на 14 юли, когато три буса и една лека кола извозвала обратно към квартирите им български работнички, които беряли ягоди.

На магистралата към Мадрид един от бусовете с 11 работнички фатално бил ударен от ТИР.

Според официалната информация от българското посолство в Мадрид, жертвите са три жени от Неделино, две от тях на 39 години и една на 42г, потвърди кметът на община Неделино Боян Кехайов. По неофициални данни обаче, на 15 юли по обяд от тежките травми при катастрофата е починала и четвърта жена. Всяка от загиналите жени оставя по две деца сираци.

По неокончателна информация трите жертви са от Неделино, а четвъртата от златоградското село Старцево. Други пет българки, пътували в злополучния бус са тежко ранени- две от тях са в кома в болница, с много сериозни травми в друга болница са останалите три жертви на фаталния инцидент.

В кампоса в испанския град Авила живеят над 80 гурбетчии, основно жени от Неделино, някои от тях вече за поредна година са в странство, за да вадят прехрана за семействата си. Те са напълно законни сезонни работници с трудови договори и берат ягоди срещу 35 евро на ден.

На връщане от работа жените са били извозвани от трите буса и една лека кола, като злополучното превозно средство било управлявано от млада жена от Мадан. Най-вероятно тя се разсеяла и не видяла, че пристроявайки се от второкласен път към магистралата ще засече тежкотоварен автомобил. Тирът  многократно давал неуспешни сигнали с клаксона, накрая набил спирачки, но ударил отзад буса с 11-те българки. Загиналите и най-тежко ранените се именно пътувалите отзад. На българските гурбетчии в кампоса ще бъде оказана психологична подкрепа, община Неделино ще обяви ден за траур, а на семействата на загиналите ще бъде оказана финансова и друга помощ.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини