Цените на горивата в България ще продължат да се покачват

Цените на горивата в България ще продължат да се покачват заради засиленото търсене през лятото и поскъпването на петрола, прогнозират икономисти.

Цените на горивата в България са нереално високи, смятат шофьорите. Според тях има картел, а реалната цена е не повече от 1 лев и 80 стотинки, съобщава БНР.

Икономическите аргументи сочат друго. Петролът започна да поскъпва от януари, а у нас горивата на дребно през март.

При всички положения ще продължат на растат през летния сезон, тъй като традиционно има сезонен ефект - от една страна, заради пътуванията, от друга страна, заради земеделската кампания. Що се отнася до края на годината, тенденцията за цената на петрола, определено е нагоре, коментира Калоян Стойков.

Това ще се усети и в цената на природния газ, който тази година поевтиня на няколко пъти. През април намалението беше с повече от 20 на сто, а през юли, с близо 10 на сто.

Дори и да има ръст, той едва ли ще бъде скокообразен. По-скоро ще продължи да бъде полегат и съответно, не цялата част от това намаление, ще бъде изядена до края на годината.

Цената на природния газ е основен фактор за цената на топлата вода и на парното.

Анализаторът Дантон Синкуеграна прогнозира пред БНР обаче, че не очаква рязко поскъпване на петрола на международните пазари през идните месеци.

Лекият суров петрол се движи някъде около 45 дорала за барел, а сортът "Брент" е съвсем малко по-скъп - 47 долара за барел. До края на годината ще има известно покачване, но то ще е малко над 50 долара за барел. Мисля, че пазарът намери комфортна зона на цената около 50 долара. Това носи добри печалба за производителите, каза той.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини