Мобилизация и ускоряване на процедурите обеща Фондът за лечение на деца

Около 1,05 млн. лв. е изплатил Фондът за лечение на деца за дейности, свързани с лечението на деца в България и чужбина от април месец. Това обяви директорът на фонда проф. Владимир Пилософ на съвместна пресконференция със зам.-здравния министър Ваньо Шарков.

От 21 април до настоящия момент 35 деца са заминали за чужбина. За 87 деца е платено в България.

Всички деца, които е трябвало да заминат, са заминали”, увери проф. Пилософ. По думите му става дума за деца с изключително сложни медицински проблеми. Не във всички случаи фондът получава отговор от болницата, че още утре приема детето, поясни той.

Зам.-здравният министър Ваньо Шарков обяви, че са готови промените в Правилника за дейността и организацията за работа на Фонда за лечение деца.

Както всеки нормативен документ, предстои той да бъде подложен на обществено обсъждане и да бъдат чути и дискутирани предложения на различни организации.

Целта на промените е максимално да се скъсят сроковете за вземане на решение за подпомагане и да се облекчат административните процедури.

Според новия правилник, Общественият съвет вече ще разполага с двама резервни членове, които да заместват редовните, в случай на невъзможност за участие в заседание. Целта е да не се допуска никога да има провалени заседание поради липса на кворум, поясни Шарков.

Според новия правилник, ако детето има решение на ЛКК или детски онкокомитет, вече няма да се изисква външна експертиза.

Разглеждането на първоначално подадени заявления вече ще става до 2 работни дни, вместо в 3-дневен срок, както е било досега. Допълнително подадените документи ще се разглеждат до края на следващия работен ден след подаването, а не както до момента в 3 -дневен срок.

За изпращането за външна експертиза досега е липсвал регламент. Вече се предвижда това да става до следващия работен ден, следващ деня, в който е разгледано заявлението.

Двойно се скъсява срокът за представяне на външната експертиза - от 14 на 7 дни. Значително се намалява и срокът за разглеждане на заявленията от Обществения съвет. Досега за тази дейност са били предвидени 45 дни. А сега срокът е не по-късно от 10 дни след получаване на оферта и доклади от външна експертиза.

Зам.-министърът държи по време на общественото предложенията не само да се изпращат по електронната поща, а да ги обсъждат съвместно по време на срещите да ги ос организациите, които ги предлагат.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини