Пхенян предлага ядрено разоръжаване на Корейския полуостров

Северна Корея изготви план с искания, които трябва да бъдат изпълнени, за постигане на ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Пхенян ще премахне създадената от САЩ заплаха за ядрена война, няма да използва ядрено оръжие без провокация, ще изпълнява поетите ангажименти за неразпространение на такъв тип арсенал и ще се бори за глобално ядрено разоръжаване, се казва в изявление, публикувано от Корейската централна информационна агенция (КЦНА).

Комунистическата държава поставя 5 условия, които САЩ и Южна Корея трябва да изпълнят, ако имат какъвто и да е интерес от ядрено разоръжаване:

"Първо, всички ядрени оръжия трябва да са открити за обществото, САЩ нито потвърждава, нито отрича внасянето им в Южна Корея.

Второ, всички ядрени оръжия и базите им трябва да бъдат разрушени и това да бъде потвърдено от очите на света.

Трето, САЩ трябва направи така че никога повече да не предостави на Южна Корея възможността за нанасяне на ядрен удар, което Щатите правят редовно на и около Корейския полуостров.

Четвърто, трябва да поеме отговорност нито да заплашва КНДР с ядрени оръжия или с ядрена война, нито да използва ядрени оръжия срещу КНДР в какъвто и да е случай.
 

Пето, трябва да бъде обявено изтеглянето на американските войници, имащи право да използват южнокорейски ядрени оръжия"


Ако САЩ и южнокорейските власти наистина искат да видят ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и да изградят мирен свят без ядрени оръжия, няма причина да отхвърлят справедливите искания на КНДР, се казва още в изявлението.

Режимът на Ким Чен Ун обещава, ако получи гаранцията за това, да предприеме ответни стъпки и да бъде постигнат решителен пробив в разоръжаването на полуострова.
 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини